(Verplichte) verzekeringen in Nederland: dit moet je weten

In Nederland zijn een aantal verzekeringen verplicht, zoals een zorgverzekering en een autoverzekering in het geval van het bezit van een voertuig.

Daarnaast zijn er nog een aantal verzekeringen die niet verplicht zijn, maar wel worden aangeraden. Wij zetten de verzekeringen voor je op een rij:

Basisverzekering zorg

Als je 18 jaar of ouder bent, en je ontvangt loon, een uitkering of pensioen, dan ben je in Nederland verplicht een basisverzekering voor de zorg af te sluiten. In de basisverzekering zit de vergoeding voor de huisarts, het ziekenhuis en medicatie. Zorgverzekeraars zijn verplicht iedereen te accepteren voor de basisverzekering.

Een aanvullende verzekering behoort tot de mogelijkheden, maar is niet verplicht.

Wettelijk aansprakelijkheid verzekering (AVP).

De Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren is niet verplicht. Niet te verwarren met de WA-verzekering van je auto, die wél verplicht is.

De AVP vergoedt schade die je bij een ander veroorzaakt, zoals het omstoten van een dure vaas of het beschadigen van andermans eigendommen. De WA-verzekering dekt alleen schade die je bij een ander veroorzaakt als de schade door de auto is veroorzaakt.

Rechtsbijstandverzekering

De Rechtsbijstandverzekering is niet verplicht, maar kan wel juridische hulp bieden bij (arbeids)conflicten. Houd er rekening met de voorwaarden bij het afsluiten van een Rechtsbijstandverzekering.

Zo kun je geen Rechtsbijstandverzekering afsluiten voor een lopend conflict. Vaak zit hier een periode van een aantal maanden tussen.

Je kunt wel gebruik maken van het Juridisch Loket. Bel voor gratis persoonlijk juridisch advies met 0900-8080 (0,10 ct per minuut)

Inboedelverzekering en Opstalverzekering

Met een Inboedelverzekering verzeker je losstaande spullen in je huis. De Inboedelverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden om spullen van waarde te verzekeren tegen schade.

Kijk op deze website van Independer welke schades de Inboedelverzekering vergoedt

Met een Opstalverzekering, ook wel een woonhuisverzekering genoemd, verzeker je je tegen storm- en waterschade of een woningbrand.

Woonlastenverzekering

Met een Woonlastenverzekering, ook wel betalingsbescherming of hypotheekbescherming genoemd, verzeker je je ervan dat je je hypotheek kunt blijven aflossen als je arbeidsongeschikt of werkeloos raakt. De Woonlastenverzekering kun je bij je hypotheek afsluiten.

Bespreek de mogelijkheden met jouw hypotheker.

Reis- en annuleringsverzekering

Ga je op reis? Dan is het aan te raden een reis- en/of annuleringsverzekering af te sluiten. De reisverzekering verzekert je tegen onverwachte schades en ziekte onderweg. Bereken je premie bij je verzekeraar en laat je informeren over de dekking van een reisverzekering. Een Annuleringsverzekering wordt vaak samen met een Reisverzekering afgesloten.

De verzekering vergoedt de kosten die je moet maken als je door een onvoorzien voorval niet kunt reizen of vroegtijdig terug moet reizen vanaf je (vakantie)bestemming. Het gaat alleen om situaties waarbij je vóór het boeken niet had kunnen weten dat je de reis moest annuleren.

Controleer de voorwaarden rondom de coronacrisis bij jouw reisverzekeraar.

Uitvaartverzekering en Overlijdensrisicoverzekering

Met het afsluiten van een uitvaartverzekering verzeker je je van de kosten van de uitvaart. De verzekering is niet verplicht. Je kunt voor je uitvaart ook spaargeld achter de hand houden.

De Overlijdensrisicoverzekering wordt mogelijk wel verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker. De Overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit aan je nabestaanden als je komt te overlijden. Wettelijk is de verzekering niet verplicht, maar de hypotheek kan je dit wel verplichten. Hiermee is de hypotheek verzekerd van gehele aflossing als je vroegtijdig komt te overlijden.

Bron: Independer

Voorjaar in je huis

Voorjaar in je huis

Met het voorjaar in de lucht is het de perfecte tijd om je interieur een opfrisser te geven. Je hoeft niet meteen je hele inrichting om te gooien; kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Eenvoudige aanpassingen voor een frisse look Het geven van een...

De perfecte toilet in huis

De perfecte toilet in huis

Ontdek alles over toiletten, soorten, maten, trends, bidets, tegels, en accessoires voor een stijlvolle en functionele wc-ruimte.

Zonwering voor je Huis

Zonwering voor je Huis

Zonwering voor je huis: soorten, functies, voordelen, beste merken, en waarom een ervaren installateur belangrijk is voor optimale resultaten.

Smarthome: De slimme toekomst van wonen

Smarthome: De slimme toekomst van wonen

Door slim te beginnen en je huis stap voor stap te automatiseren, kun je genieten van alle voordelen die smarthome-technologie te bieden heeft. Wat is een Smarthome? Een smarthome is een woning waarin slimme apparaten en systemen zijn geïntegreerd om het leven...

CO₂ wat is dat

CO₂ wat is dat

CO₂, of koolstofdioxide, is een term die we steeds vaker horen in discussies over klimaatverandering en duurzaamheid. Maar wat is CO₂ precies? Waarom is het belangrijk? En hoe beïnvloedt de uitstoot van CO₂ onze planeet? Wat is CO₂? CO₂, of koolstofdioxide, is een...

Je woning taxeren

Je woning taxeren

Woningtaxaties spelen een cruciale rol in de vastgoedwereld. Of je nu een koper, verkoper, hypotheekverstrekker of gewoon een eigenaar bent die nieuwsgierig is naar de waarde van je woning, een professionele woningtaxatie is van onschatbare waarde. Je woning taxeren...

Container Huren

Container Huren

Container Huren: Een onmisbare hulp bij verbouwen en renoveren Een verbouwing of renovatie kan een flinke klus zijn, waarbij vaak veel afval en puin vrijkomt. Het huren van een container kan in zulke gevallen een uitstekende oplossing bieden. Of je nu je keuken,...

Vloeren in je huis

Vloeren in je huis

Het kiezen van de juiste vloer voor je huis kan een uitdagende taak zijn, gezien de vele opties en factoren die je in overweging moet nemen. Ga je verbouwen of wil je het hele huis renoveren, de juiste vloer in iedere ruimte zijn belangrijke keuzes. Soorten vloeren Er...

Groene aanslag in de tuin

Groene aanslag in de tuin

Groene aanslag in de tuin: oorzaak, aanpak en preventie Groene aanslag, veel tuinliefhebbers kennen het maar al te goed. Zodra de dagen korter worden en het weer vochtiger, verschijnen er glibberige, groene laagjes op terrastegels, tuinmeubels, schuttingen en andere...

Het is lente! Maak je tuin klaar voor het voorjaar

Het is lente! Maak je tuin klaar voor het voorjaar

Na de lange wintermaanden, waarin we vooral veel binnen zijn geweest en bij de warme kachel hebben gezeten, zijn we er weer aan toe. We willen graag weer naar buiten en hebben zin in het voorjaar! Ieder seizoen is er genoeg te doen in de tuin en zo ook in het...

Voorjaarsbloemen

Voorjaarsbloemen

De lente is de tijd van vernieuwing, en wat brengt beter het gevoel van een frisse start dan voorjaarsbloemen in de tuin? Juist, voorjaarsbloemen! Voorjaarsbloemen Voorjaarsbloemen worden vaak als mooi beschouwd om verschillende redenen en hebben niet alleen visuele...