Bouwen en Wonen in Zeeland

Over het algemeen is Zeeland een rustige en aangename provincie om in te wonen, met veel mogelijkheden voor recreatie en ontspanning. Het kan echter minder geschikt zijn als je op zoek bent naar een bruisende en levendige stedelijke omgeving.

Wonen in de provincie Zeeland

Wonen in de provincie Zeeland kan een unieke en aangename ervaring zijn, afhankelijk van wat voor soort levensstijl je zoekt. Zeeland is een provincie in het zuidwesten van Nederland, omringd door de Noordzee, België en de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant.

De provincie staat bekend om zijn prachtige stranden, duinen, historische steden en schilderachtige landschappen. Er zijn tal van recreatieve activiteiten die u kunt doen, zoals zwemmen, zeilen, windsurfen, kitesurfen, wandelen en fietsen.

Qua woningaanbod heeft Zeeland veel verschillende opties. Of je nu op zoek bent naar een historisch pand in het centrum van een stad of een modern appartement aan de kust, er is voor elk wat wils. De huizenprijzen in Zeeland zijn over het algemeen lager dan in de randstad en andere grote steden in Nederland.

Wat betreft werkgelegenheid zijn er verschillende mogelijkheden in de provincie, zoals de havenindustrie, de toeristische sector en de agrarische sector. Ook zijn er enkele technologiebedrijven gevestigd in de regio.

Regio’s in Zeeland

Zeeland kent 13 gemeenten en heeft verschillende regio’s met elk hun eigen kenmerken en bezienswaardigheden. Dit zijn de gemeenten  in Zeeland:

 1. Walcheren: Walcheren is het centrale schiereiland van Zeeland en omvat de gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen. Het is een populaire toeristische bestemming vanwege zijn mooie stranden, historische steden en levendige boulevards.
 2. Schouwen-Duiveland: Schouwen-Duiveland is het grootste eiland van Zeeland en omvat de gemeenten Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland. Het eiland is bekend om zijn prachtige natuur, lange stranden en watersportmogelijkheden.
 3. Zeeuws-Vlaanderen: Zeeuws-Vlaanderen is het zuidelijkste deel van Zeeland en omvat de gemeenten Terneuzen, Sluis en Hulst. Het heeft een unieke cultuur vanwege de grens met België en heeft mooie stadjes, natuurgebieden en stranden.
 4. Tholen: Tholen is een gemeente op een eiland in het noordwesten van Zeeland en heeft een prachtige natuur en historische stadjes.
 5. Bevelanden: De Bevelanden omvat de gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal. Het is een landelijke regio met mooie dorpen, boomgaarden en akkerlanden.
 6. Oosterschelde: De Oosterschelde is een nationaal park en heeft mooie natuurgebieden, vogels, zeehonden en mogelijkheden voor watersport
 7. West-Zeeuws-Vlaanderen: West-Zeeuws-Vlaanderen omvat de gemeente Sluis en heeft mooie stranden, duinen, polders en historische stadjes.
 8. Walcheren-Noord: Walcheren-Noord omvat de gemeente Veere en heeft mooie natuurgebieden, monumenten en stranden.
 9. Walcheren-Zuid: Walcheren-Zuid omvat de gemeente Vlissingen en heeft mooie stranden, duinen, boulevards en monumenten.
 10. Schouwen-Duiveland-Noord: Schouwen-Duiveland-Noord omvat de gemeente Schouwen-Duiveland en heeft mooie natuur, stranden en watersportmogelijkheden.
 11. Schouwen-Duiveland-Zuid: Schouwen-Duiveland-Zuid omvat de gemeente Noord-Beveland en heeft mooie natuur, stranden en watersportmogelijkheden
 12. Walcheren-Midden: Walcheren-Midden omvat de gemeente Middelburg en heeft een historisch centrum, monumenten en culturele activiteiten.
 13. Walcheren-Zuidoost: Walcheren-Zuidoost omvat de gemeente Veere en heeft mooie natuurgebieden, monumenten en stranden.

Welke gemeente je ook kiest, in de gehele provincie Zeeland kun je heel fijn wonen!

Woonhuis bouwen in Zeeland

Als je een woonhuis wilt bouwen in Zeeland, zijn er een aantal stappen waar je goed om moet denken. Hieronder vindt u een algemeen overzicht van het proces:

 • Zoek een geschikte locatie: Zoek een stuk grond waarop jij een huis wilt bouwen. Houd rekening met de locatie, grootte, omgeving en eventuele bouwvoorschriften.
 • Maak een ontwerp: Werk samen met een architect om een ontwerp te maken dat past bij jouw wensen en budget. Het ontwerp moet voldoen aan de lokale bouwvoorschriften.
 • Vraag een omgevingsvergunning aan: Voordat je  kunt beginnen met bouwen, moet je een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente waarin het perceel zich bevindt. De vergunning omvat alle aspecten van de bouw, zoals constructie, milieu, bestemmingsplan en welstand.
 • Bouw uw huis: Als je de vergunning hebt ontvangen, kun je beginnen met de bouw van jouw droomhuis. Zorg ervoor dat je alle bouwvoorschriften en veiligheidsvoorschriften volgt.
 • Inspectie en oplevering: Als de bouw klaar is, vindt er een inspectie plaats om te controleren of alles voldoet aan de bouwvoorschriften en veiligheidsvoorschriften. Na goedkeuring kun jij je woning in gebruik nemen.

Houd er rekening mee dat bouwen in Zeeland net als in de rest van Nederland aan strikte regelgeving en bouwvoorschriften onderhevig is. Het is daarom verstandig om samen te werken met een ervaren architect en aannemer om ervoor te zorgen dat uw bouwproject soepel verloopt en aan alle vereisten voldoet.

Tip -> Zoek een betrouwbare aannemer of architect in de bedrijvengids

Huis kopen in Zeeland

Lees onze tips voor als je een huis wilt kopen in Zeeland:

 • Zoek een geschikte woning: Begin met het zoeken naar een woning die aan jouw wensen en budget voldoet. Je kunt hiervoor verschillende websites gebruiken, zoals Funda en Pararius, of een makelaar inschakelen om jou te helpen bij de zoektocht.
 • Bezichtig de woning: Maak een afspraak met de verkopende partij of de makelaar om de woning te bezichtigen. Neem de tijd om de woning goed te bekijken en eventuele vragen te stellen.
 • Doe een bod: Als je serieus interesse hebt in de woning, kun je een bod uitbrengen. Dit kan via de makelaar of rechtstreeks aan de verkopende partij.
 • Onderhandel over de prijs: Als je bod wordt geaccepteerd, kun je onderhandelen over de prijs en voorwaarden van de koop. Hierbij kun je de hulp van een aankoopmakelaar inschakelen.
 • Laat een bouwkundige keuring uitvoeren: Voordat je definitief beslist om de woning te kopen, is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Hierbij wordt gekeken naar de staat van de woning en eventuele verborgen gebreken.
 • Teken de koopakte: Als je besluit om de woning te kopen, wordt er een koopakte opgesteld en getekend door beide partijen.
 • Financiering en hypotheek: Als je een hypotheek nodig hebt, kun je een hypotheekadviseur inschakelen om je te helpen bij het vinden van de juiste hypotheek. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt.
 • Overdracht: Op de dag van de overdracht ga je samen met de verkoper naar de notaris om de eigendomsoverdracht te regelen en de sleutels van de woning in ontvangst te nemen.

Provincie Zeeland

Zeeland is een prachtige provincie waar je volop kunt genieten van het leven. Verken de prachtige natuur! Zeeland heeft een uitgestrekte kustlijn en mooie natuurgebieden waar je kunt wandelen, fietsen, vissen en watersporten. Breng ook zeker een bezoek aan historische steden en dorpen en verken de geschiedenis van Zeeland. Het is genieten in de Zeeuwse keuken. Zeeland heeft een rijke culinaire traditie met heerlijke streekgerechten, zoals mosselen, oesters, kreeft en Zeeuwse bolussen.

Aan evenementen en festivals in Zeeland geen gebrek! In Zeeland vinden het hele jaar door diverse evenementen en festivals plaats, zoals Concert at Sea, de Mosseldag in Yerseke, de Visserijdagen in Bruinisse en de Film by the Sea in Vlissingen. Zeeland heeft een unieke cultuur met traditionele ambachten, zoals klederdracht en de bekende Zeeuwse knoop. Bezoek bijvoorbeeld een museum, zoals het Zeeuws Museum in Middelburg.

Tip: Lees alles over Zeeland ook op www.wattedoeninzeeland.nl

Geniet van optimaal woonplezier in de prachtige provincie Zeeland!

Creëer een warme en gezellige sfeer in huis in de winter

Creëer een warme en gezellige sfeer in huis in de winter

De wintermaanden kunnen soms koud en somber aanvoelen, maar je huis kan een oase van gezelligheid zijn. Creëer een warme en gezellige sfeer in huis in de winter! Stijlvolle en comfortabele inrichting Een warme en gezellige sfeer begint met de juiste inrichting. Denk...

Creatief zijn met een klein budget

Creatief zijn met een klein budget

Je huis een make-over geven kan een verfrissende ervaring zijn, ook als je creatief bent met een klein budget. Een make-over creëert een nieuwe sfeer en laat je ruimte er als nieuw uitzien. Binnen- en buitenshuis maak je na wat kleine aanpassingen al een groot...

Oktober Woonmaand

Oktober Woonmaand

Oktober - De maand van wonen in stijl!  De maand oktober - een tijd van verandering, warmte en voorbereiding op de gezellige dagen die voor ons liggen. Terwijl de herfst zijn intrede doet, brengt oktober een frisse wind van mogelijkheden met zich mee, vooral op het...

Jeugd in actie voor circulaire economie

Jeugd in actie voor circulaire economie

Jeugd in actie voor circulaire economie De basisscholen in Westerkwartier houden zich bezig met het thema circulaire economie, samen voor een groenere toekomst. Volgens de wethouder is het belangrijk dat dit onderwerp voldoende aandacht krijgt in het onderwijs....

Verduurzamen: Vijf praktische tips voor een groenere toekomst

Verduurzamen: Vijf praktische tips voor een groenere toekomst

In een wereld waar milieubewustzijn steeds belangrijker wordt, is verduurzamen een cruciale stap geworden voor het creëren van een groenere en gezondere toekomst. Gelukkig zijn er talloze manieren waarop individuen hun impact op het milieu kunnen verminderen. Of je nu...

Elektrisch rijden, wel of geen laadpaal aanschaffen

Elektrisch rijden, wel of geen laadpaal aanschaffen

Heb je een elektrische auto of overweeg je hybride of volledig elektrisch te gaan rijden? Verdiep je dan ook in het wel of niet aanschaffen van een laadpaal. Er zijn veel facetten waar je rekening mee moet houden, waaronder; Ga je thuis een laadpaal aanschaffen, of...

Vleermuizen in je huis, wat kun je daar tegen doen.

Vleermuizen in je huis, wat kun je daar tegen doen.

Vleermuizen zijn fascinerende wezens die een belangrijke rol spelen in ons ecosysteem. Vleermuizen zijn beschermde diersoorten en kunnen soms voor overlast zorgen wanneer ze zich in huizen vestigen. In deze blog lees je waarom vleermuizen huizen aantrekken, wat voor...

Moodboard voor interieur en tuin

Moodboard voor interieur en tuin

Een moodboard voor interieur en tuin is een visueel hulpmiddel dat bestaat uit een collage van afbeeldingen, texturen, kleuren en andere elementen die samen een bepaalde sfeer of stemming uitdrukken. Voor liefhebbers van interieur en tuinieren zijn moodboards...

Natuurlijke tuinierstips

Natuurlijke tuinierstips

Natuurlijke tuinierstips: Hoe je je tuin kunt verbeteren zonder chemicaliën In de afgelopen jaren is de belangstelling voor natuurlijk tuinieren gestaag toegenomen. Steeds meer mensen willen hun tuinen inrichten op een manier die zowel goed is voor de natuur als voor...

De wintertuin

De wintertuin

De wintertuin: Ontdek de magie van de koude seizoenen. Wanneer de winter zijn intrede doet, denken velen dat de tuin in rust gaat. Maar integendeel, de wintertuin kan een betoverende plek zijn vol leven en schoonheid. Wat kun je doen in de winter? Genoeg! Zorg goed...

Geniet van je tuin in het najaar

Geniet van je tuin in het najaar

Het najaar is een prachtig seizoen om van je tuin te genieten. Terwijl de zomer langzaam overgaat in de herfst, kun je je tuin voorbereiden op het komende koude weer en genieten van de laatste bloeiende planten voordat de winter toeslaat. Welke activiteiten kun je...