Gratis stroom vanaf je eigen dak, wie wil dat nou niet? Alles over zonnepanelen

Wil jij investeren in de toekomst? Ga dan over op de aanschaf van zonnepanelen. Je bespaart op je energierekening en het is bovendien goed voor het milieu. De aanschaf van zonnepanelen is één van de meest duurzame oplossingen om energie te besparen.

Gratis stroom vanaf je eigen dak, wie wil dat nou niet?

Vergoeding

Wacht niet te lang, want per 2023 wordt de vergoeding per kWh waarschijnlijk lager (bron: consumentenbond). Wil je maximaal profiteren van een duurzame investering, wacht dan niet te lang en laat je vandaag nog informeren over de aanschaf van zonnepanelen.

Lees meer over de salderingsregeling

Subsidie voor zonnepanelen

Het is sinds 2013 niet meer mogelijk om landelijke aankoopsubsidie aan te vragen voor de aanschaf van zonnepanelen.

Wel is het mogelijk om de gemeente te raadplegen voor eventuele eigen subsidieregelingen of speciale gunstige leningen. Hierbij geldt vaak een op=op regeling. Hoe eerder je subsidie aanvraagt, hoe meer kans je maakt om de subsidie te ontvangen.
Ook is het mogelijk de btw terug te vragen bij de Belastingdienst, over de geïnvesteerde zonnepanelen.

Of raadpleeg de hierboven genoemde salderingsregeling voor een bijdrage van de overheid aan jouw opbrengst door zonnepanelen.

Lening voor zonnepanelen

Hulp nodig bij jouw investering? Er zijn een aantal regelingen die het mogelijk maken een lening af te sluiten bij het kopen van zonnepanelen.

De Energiebespaarlening is een betaalbare lening waarmee particulieren en VvE’s (Vereniging van Eigenaars) hun huis of appartement kunnen verduurzamen, door bijvoorbeeld het gebruik van zonnepanelen.

De lening kun je aanvragen bij het Nationaal Warmtefonds, een initiatief van de Rijksoverheid, Rabobank, ASN Bank en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten.

Bekijk de voorwaarden voor het afsluiten van een Energiebespaarlening

Een andere mogelijkheid is de Duurzaamheidslening, een tevens betaalbare lening aangeboden door gemeenten en provincies om mensen te stimuleren hun huis te verduurzamen.

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten regelt de aanvraag, uitbetaling en de administratie.

Bekijk de voorwaarden voor het afsluiten van een Duurzaamheidslening.

Controleer bij jouw gemeente of provincie of deze lening wordt aangeboden.

Zonnepanelen, ja of nee?

Wat zijn de voordelen van het kopen van zonnepanelen? Om te beginnen een lagere energierekening. Door eigen elektriciteit op te wekken, bespaar je flink op je energiekosten.

Daarnaast krijgt je woning een hogere woningwaarde en beperk je de CO2 uitstoot. De energie die wordt opgewekt door zonnepanelen is zogeheten schone energie en wekt geen CO2 op.

De aanschaf van zonnepanelen is een duurzame oplossing, hebben een lange levensduur en hebben weinig onderhoud nodig. Bovendien kun je aanspraak maken op een interessante salderingsregeling, waarmee je een vergoeding kunt ontvangen voor ongebruikte opgewekte elektriciteit.

De nadelen van de aanschaf van zonnepanelen zijn dat je moet beschikken over een geschikt dak. Tevens wordt het dak grotendeels bedekt met zonnepanelen en dit kan een minder mooi uiterlijk geven.

Om ongebruikte opgewekte elektriciteit op te slaan heb je prijzige accu’s nodig en ook kan de opgewekte energie soms niet genoeg zijn om een heel huis te voorzien van energie. Houd ook rekening met een hoge investeringsprijs en een mogelijke stijging van de verzekeringspremie.

Kortom, er zijn altijd voor- en nadelen bij het aanschaffen van zonnepanelen. Als het dak niet geschikt is, is het niet verstandig om zonnepanelen te plaatsen.

Wil je echter iets bijdragen aan een beter milieu en je huis en omgeving verduurzamen? Dan zijn zonnepanelen de uitkomst. Je hebt er lang profijt van en dat maakt het de investering meer dan waard.

Waar zonnepanelen kopen?

Ga voor kwaliteit! Voor de aanschaf van zonnepanelen is het van belang op zoek te gaan naar een betrouwbare fabrikant en/of leverancier. Het is ook mogelijk om een doe-het-zelf pakket aan te schaffen en de zonnepanelen zelf te installeren. Let op, zonnepanelen zijn maatwerk.

Laat een installateur goed kijken naar het dak en de mogelijkheden, alvorens er gesproken wordt over een prijsindicatie.

Vattenfall biedt in samenwerking met Feenstra een zonnepanelen pakket aan. Ook Essent, GreenChoice en Eneco kunnen jou helpen je huis te verduurzamen.

Warmte, stijl en duurzaamheid: Alles over kachels voor in huis

Warmte, stijl en duurzaamheid: Alles over kachels voor in huis

Wanneer de temperaturen beginnen te dalen en de dagen korter worden, is er niets zo gezellig als je huis opwarmen met een knusse kachel. Kachels zijn niet alleen een bron van warmte, maar ze kunnen ook een prachtige sfeer in huis creëren. In deze blogpost gaan we...

Creëer een warme en gezellige sfeer in huis in de winter

Creëer een warme en gezellige sfeer in huis in de winter

De wintermaanden kunnen soms koud en somber aanvoelen, laat je huis daarom een oase van gezelligheid zijn. Creëer een warme en gezellige sfeer in huis deze winter! Stijlvolle en comfortabele inrichting Een warme en gezellige sfeer begint met de juiste inrichting. Denk...

Verduurzamen: Vijf praktische tips voor een groenere toekomst

Verduurzamen: Vijf praktische tips voor een groenere toekomst

In een wereld waar milieubewustzijn steeds belangrijker wordt, is verduurzamen een cruciale stap geworden voor het creëren van een groenere en gezondere toekomst. Gelukkig zijn er talloze manieren waarop individuen hun impact op het milieu kunnen verminderen. Of je nu...

Elektrisch rijden, wel of geen laadpaal aanschaffen

Elektrisch rijden, wel of geen laadpaal aanschaffen

Heb je een elektrische auto of overweeg je hybride of volledig elektrisch te gaan rijden? Verdiep je dan ook in het wel of niet aanschaffen van een laadpaal. Er zijn veel facetten waar je rekening mee moet houden, waaronder; Ga je thuis een laadpaal aanschaffen, of...

Vleermuizen in je huis, wat kun je daar tegen doen.

Vleermuizen in je huis, wat kun je daar tegen doen.

Vleermuizen zijn fascinerende wezens die een belangrijke rol spelen in ons ecosysteem. Het is een beschermde diersoort, maar kan soms voor overlast zorgen wanneer de nachtelijke vliegers zich in huizen vestigen. In deze blog lees je waarom huizen vleermuizen...

Moodboard voor interieur en tuin

Moodboard voor interieur en tuin

Een moodboard voor interieur en tuin is een visueel hulpmiddel dat bestaat uit een collage van afbeeldingen, texturen, kleuren en andere elementen die samen een bepaalde sfeer of stemming uitdrukken. Voor liefhebbers van interieur en tuinieren zijn moodboards...

De groene tuin: Een paradijs voor mens en natuur

De groene tuin: Een paradijs voor mens en natuur

In onze moderne wereld, waar beton en asfalt vaak de boventoon voeren, is de groene tuin een waar toevluchtsoord voor mens en natuur. Een groene tuin biedt niet alleen een prachtige esthetische waarde, maar het heeft ook talloze voordelen voor het milieu en de...

Natuurlijke tuinierstips

Natuurlijke tuinierstips

Natuurlijke tuinierstips: Hoe je je tuin kunt verbeteren zonder chemicaliën In de afgelopen jaren is de belangstelling voor natuurlijk tuinieren gestaag toegenomen. Steeds meer mensen willen hun tuinen inrichten op een manier die zowel goed is voor de natuur als voor...

De wintertuin

De wintertuin

De wintertuin: Ontdek de magie van de koude seizoenen. Wanneer de winter zijn intrede doet, denken velen dat de tuin in rust gaat. Maar integendeel, de wintertuin kan een betoverende plek zijn vol leven en schoonheid. Wat kun je doen in de winter? Genoeg! Zorg goed...