Handige tips voor zomerplanten in de tuin

In de zomermaanden kun je helemaal los gaan met je tuin. De zon straalt, je bent lekker buiten. Des te fijner is het als je tuin er ook fleurig uit ziet! Deze zomerplanten zijn geschikt voor je tuin, balkon en bloembakken.

Je hebt keuze uit vaste, eenjarige of tweejarige planten. Wil je lang kunnen genieten van een plant? Let er dan goed op wat voor soort plant je koopt. Je kunt je tuin, borders en bloembakken vullen met de mooiste planten, maar ook hierbij is het verstandig om goed op letten welke plant je waarvoor koopt. Niet alle planten zijn geschikt voor een bloembak, bijvoorbeeld. Twijfel je? Vraag dan advies aan een medeweker.

Trendy zomerplanten

Bij kwekerijen en tuincentra is er tijdens de zomermaanden extra veel keuze voor ieder terras en balkon. Deze zomerplanten zijn áltijd trendy:

 • Agapanthus
 • Petunia
 • Geranium
 • Rozen
 • Hortensia
 • Vingerhoedskruid
 • Ridderspoor
 • Lupine
 • Lavendel
 • Campanula

Geef planten voldoende water

Ga niet gelijk aan de slag in de borders of bloembakken als het warm en droog weer is. Planten die net bij de kweker vandaan komen zijn nog jong en zijn nog niet echt gewend aan de felle, zomerse dagen. Het is beter om de planten te poten in de ochtend of namiddag.

Geef tijdens extreem warme dagen je planten bij voorkeur twee keer water. In de ochtend en vlak na zonsondergang zijn de beste tijden om je planten water te geven. Ga je ook de tuin sproeien? Bloemen zijn erg kwetsbaar. Je kunt als het erg warm weer is beter op de grond water geven dan de bladeren en bloemen. Bladeren kunnen door water op het blad verbranden en de bloemen kunnen beschadigd raken door het sproeien.

Geurige zomerplanten in de tuin

Ben jij gek op geurende planten? Vlinders en bijen ook! Geurende planten trekken bijen, vlinders en vogels aan. Vaak hebben geurende planten hele mooie bloemen. Die staan niet alleen erg mooi in iedere tuin, maar kunnen ook heel mooi staan in bijvoorbeeld mooie bloempotten. Geurende planten zijn ideale zomerplanten in de tuin!

Deze zomerplanten ruiken heerlijk

Hibiscus
De hibiscus is er in tal van kleuren. Ze bloeien rijkelijk en geven een hele fijne geur.

Lavendel
Lavendel is een mooie, vaste plant voor in de borders. Ze groeien en bloeien weelderig en werken als een magneet voor vlinders.

Lupines
Lupines zijn een prachtige verschijning in iedere tuin. Ze kunnen alle kleuren van de regenboog krijgen en worden wel 50 centimeter groot! Lupines staan graag in de zon en zaaien vanzelf uit.

Rozen
Rozen zijn er in vele soorten, kleuren en maten. Er zijn trosrozen, struikrozen, rozen op stam of heesterrozen. De keuze is reuze! Rozen houden van de zon, niet teveel water en vooral van koemest. Verzorg je de rozen goed, dan heb je er heel lang plezier van! Alle rozen hebben een hele fijne geur!

Vlinderstruiken
Vlinderstruiken zijn niet alleen geliefd bij vlinders, maar ook bijen zijn er gek op! Vlinderstruiken zijn er in het wit, geel, roze of paars en kunnen behoorlijk uit de kluiten groeien. Vlinderstruiken moeten jaarlijks in februari of maart flink teruggesnoeid worden om ervoor te zorgen dat het geen grote boom in je tuin wordt.

Tip: Verwijder tijdens de bloeiperiode van de vlinderstruik telkens de uitgebloeide bloemen, dit zorgt ervoor dat je extra lang kunt genieten van de vlinders, bijen én een heerlijke zoete geur in je tuin!

De meeste van deze planten zijn vaste planten. Heb je deze in een pot gepoot, dan moet je deze goed verpakken tijdens de winter. Planten in potten kunnen goed overwinteren als ze beschermd worden door ze binnen te zetten of te verpakken met stro, jute of oude dekens.

Bloembakken vol kleur

Vergeet naast de borders in je tuin ook zeker je bloembakken niet. Bloembakken aan het balkon of langs je gezellige terras geven veel sfeer! Vaste planten in je tuin zijn makkelijker te onderhouden. Vaste planten in je tuin kunnen tegen droogte en bouwen reserves op in de grond om te overleven.

Planten in bloembakken zijn prachtig maar vergen wel meer onderhoud. Je zult bloembakken tijdens de zomermaanden dagelijks water moeten geven en ook uitgebloeide bloemen moet je telkens verwijderen. Groeien de planten te snel en worden ze overdadig in de bloembakken moet je ze voorzichtig verwijderen. Zorg ervoor dat je geen wortels van andere planten beschadigt. Als je de planten goed verzorgt geven eenjarige planten in bloembakken je de hele zomer volop kleur!

Mooie eenjarige zomerplanten

 • Spaanse margrieten
 • Petunia’s
 • Funcia’s
 • Begonia’s
 • Lobelia’s
 • Afrikaantjes
 • Vlijtige liesjes

Mix je deze eenjarige planten in potten met vaste planten, dan creëer je een prachtige kleurrijke bloembakken!

Schaduw of in de volle zon

Staan de bloembakken de hele dag in de volle zon of op juist een schaduwrijke plek? Sommige planten houden van de zon, maar lang niet alle planten vinden de hele dag volle zon prettig. Kijk bij de aankoop van nieuwe planten goed op de labels. Op de labels staat  de nodige informatie over de planten. Kunnen ze tegen de zon of staan ze liever op een schaduwrijk plekje in je tuin of op het balkon. Ook staat er op de labels hoe groot ze worden en of het vaste planten zijn of eenjarige planten.

Vind je perfecte zomerplanten in de tuin in een plantenboek of online in een plantenencyclopedie. Geniet van alle planten in de zomer!

Voorjaar in je huis

Voorjaar in je huis

Met het voorjaar in de lucht is het de perfecte tijd om je interieur een opfrisser te geven. Je hoeft niet meteen je hele inrichting om te gooien; kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Eenvoudige aanpassingen voor een frisse look Het geven van een...

Warmte, stijl en duurzaamheid: Alles over kachels voor in huis

Warmte, stijl en duurzaamheid: Alles over kachels voor in huis

Wanneer de temperaturen beginnen te dalen en de dagen korter worden, is er niets zo gezellig als je huis opwarmen met een knusse kachel. Kachels zijn niet alleen een bron van warmte, maar ze kunnen ook een prachtige sfeer in huis creëren. In deze blogpost gaan we...

Wie isoleert, profiteert

Wie isoleert, profiteert

Profiteer van isolatie: bespaar op energiekosten, verhoog wooncomfort en verminder CO2-uitstoot met deze tips. Wie isoleert, profiteert.

Tips voor waterbesparing in en rond het huis

Tips voor waterbesparing in en rond het huis

Waterbesparing is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor de planeet. Door deze eenvoudige tips voor je dagelijkse routine en enkele kleine investeringen, kun je aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van het waterverbruik. 

Kies voor isolatieglas

Kies voor isolatieglas

Kies voor isolatieglas: Een slimme investering voor uw huis Wanneer het aankomt op het verbeteren van uw huis, is het kiezen van het juiste type glas voor uw ramen een belangrijke beslissing. Isolatieglas, ook wel dubbel glas genaamd, biedt niet alleen comfort, maar...

Wonen in een boerderij

Wonen in een boerderij

Wonen in een boerderij is een prachtige kans om te ontsnappen aan drukte van de stad en te genieten van de natuur.

Het belang van onderhoud

Het belang van onderhoud

Ontdek waarom regelmatig onderhoud essentieel is voor uw huis. Leer alles over binnen- en buitenshuis onderhoud, de kosten en seizoensgebonden onderhoudstips.

Warmtepompen

Warmtepompen

Warmtepompen: Een toekomstgerichte oplossing voor huishoudelijke verwarming en koeling In onze voortdurende zoektocht naar duurzame en milieuvriendelijke verwarmings- en koeloplossingen hebben warmtepompen zich snel ontwikkeld als een populair alternatief voor...

Wilde bloemen in je moestuin

Wilde bloemen in je moestuin

Het toevoegen van wilde bloemen aan je moestuin biedt talloze voordelen, zowel voor de gezondheid van je gewassen als voor het esthetische aspect van je tuin. Waarom wilde bloemen planten in je moestuin? Wilde bloemen spelen een cruciale rol in het bevorderen van...

Hitte en droogte: tips voor je tuin in de zomer

Hitte en droogte: tips voor je tuin in de zomer

De temperatuur stijgt: hoog tijd voor wat hitte- en droogtetips voor je tuin in de zomer. Tijdens de heetste dagen kunnen je planten namelijk wel wat extra aandacht gebruiken. Maak voordat je een leuk uitje gaat ondernemen deze zomer, eerst wat tijd voor je tuin. Hier...