Wilde bloemen in je moestuin

Het toevoegen van wilde bloemen aan je moestuin biedt talloze voordelen, zowel voor de gezondheid van je gewassen als voor het esthetische aspect van je tuin.

Waarom wilde bloemen planten in je moestuin?

Wilde bloemen spelen een cruciale rol in het bevorderen van biodiversiteit. Ze trekken nuttige insecten aan, zoals bijen en vlinders, die helpen bij de bestuiving van je groenteplanten. Dit verhoogt de opbrengst en kwaliteit van je oogst. Vele wilde bloemen trekken natuurlijke vijanden van veelvoorkomende tuinplagen aan. Bijvoorbeeld, lieveheersbeestjes die zich voeden met bladluizen worden aangetrokken door bloemen zoals goudsbloemen en korenbloemen. Hierdoor verminder je de noodzaak voor chemische bestrijdingsmiddelen.

Naast hun functionele voordelen, voegen wilde bloemen kleur en schoonheid toe aan je moestuin. Ze creëren een levendige en aantrekkelijke omgeving die ook voor de mens plezierig is om in te vertoeven.

Soorten wilde bloemen en hun plantseizoenen

Het kiezen van de juiste soorten wilde bloemen voor je moestuin kan een wereld van verschil maken. Niet alleen variëren bloemen in hun esthetische waarde, maar ook in hun functionaliteit en het beste plantseizoen. Hier volgt een overzicht van populaire eenjarige en vaste wilde bloemen, inclusief wanneer je ze het beste kunt planten om optimaal van hun voordelen te genieten.

Eenjarige bloemen
Eenjarige bloemen bloeien slechts één seizoen, maar ze bieden een snelle oplossing om je tuin op te fleuren en nuttige insecten aan te trekken.

 • Goudsbloem (Calendula officinalis)
  Plantseizoen: Lente tot vroege zomer
  Voordelen: Aantrekkelijk voor bijen en vlinders, helpt bij het afstoten van wortelknobbelaaltjes.
 • Korenbloem (Centaurea cyanus)
  Plantseizoen: Lente
  Voordelen: Aantrekkelijk voor nuttige insecten, zoals bijen en zweefvliegen.
 • Zinnia (Zinnia elegans)
  Plantseizoen: Lente tot vroege zomer
  Voordelen: Aantrekkelijk voor vlinders en bijen, uitstekende snijbloem.

Meerjarige bloemen
Vaste planten komen jaar na jaar terug en bieden langdurige voordelen zonder de noodzaak van herhaalde aanplanting.

 • Lavendel (Lavandula angustifolia)
  Plantseizoen: Lente of vroege herfst
  Voordelen: Aantrekkelijk voor bijen en vlinders, werkt afstotend voor muggen en andere vervelende insecten.
 • Echinacea (Echinacea purpurea)
  Plantseizoen: Lente of herfst
  Voordelen: Aantrekkelijk voor bijen en vlinders, heeft medicinale eigenschappen.
 • Duizendblad (Achillea millefolium)
  Plantseizoen: Lente of herfst
  Voordelen: Aantrekkelijk voor nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes en zweefvliegen, medicinale eigenschappen.

 

 

Aantrekkingskracht van wilde bloemen

Wilde bloemen trekken een breed scala aan nuttige insecten aan die helpen bij bestuiving en natuurlijke ongediertebestrijding. Hier zijn enkele van de meest voorkomende nuttige insecten die worden aangetrokken door wilde bloemen:

 • Honingbijen en Wilde Bijen: Deze insecten worden aangetrokken door bloemen zoals lavendel, korenbloem en goudsbloem. Ze spelen een cruciale rol in de bestuiving van veel tuinplanten, wat resulteert in hogere oogstopbrengsten.
 • Vlinders: Soorten zoals de zinnia en echinacea trekken vlinders aan. Deze insecten helpen bij de bestuiving en dragen bij aan de biodiversiteit in de tuin.
 • Zweefvliegen: Deze insecten lijken op bijen en wespen, maar zijn onschadelijk. Ze worden aangetrokken door bloemen zoals duizendblad en korenbloem. Zweefvliegenlarven voeden zich met bladluizen, waardoor ze natuurlijke ongediertebestrijders zijn
 • Lieveheersbeestjes: Aangetrokken door bloemen zoals goudsbloemen, zijn lieveheersbeestjes vooral nuttig omdat zowel de volwassen exemplaren als de larven zich voeden met bladluizen en andere kleine schadelijke insecten.
 • Gaasvliegen: Deze delicate insecten worden aangetrokken door bloemen zoals duizendblad. Hun larven staan bekend als bladluisleeuwen vanwege hun eetlust voor bladluizen.
 • Parasitaire Wespen: Hoewel ze klein zijn, kunnen deze wespen een grote impact hebben op plagen. Ze worden aangetrokken door bloemen zoals korenbloemen en duizendblad en parasiteren op verschillende schadelijke insecten, zoals rupsen en bladluizen.
 • Nachtvlinders (Motten): Aangetrokken door bloemen die ’s avonds en ’s nachts bloeien, zoals bepaalde soorten echinacea, helpen motten ook bij de bestuiving van nachtelijk bloeiende planten.

Door een verscheidenheid aan wilde bloemen in je moestuin te planten, creëer je een omgeving die deze nuttige insecten aantrekt en ondersteunt. Dit leidt tot een gezondere, productievere tuin met minder behoefte aan chemische bestrijdingsmiddelen.

Wanneer kun je wilde bloemen planten?

De ideale planttijd voor wilde bloemen varieert per soort. Over het algemeen is de lente het beste seizoen voor de meeste eenjarige bloemen, terwijl vaste planten vaak ook in de herfst kunnen worden geplant.

Lente: De meeste eenjarige bloemen zoals Goudsbloem, Korenbloem en Zinnia.
Herfst: Vaste planten zoals Lavendel, Echinacea en Duizendblad, omdat ze dan de tijd hebben om wortel te schieten voor de winter.

Wat kun je doen met de mooie bloemen?

Veel wilde bloemen zijn uitstekende snijbloemen die je kunt gebruiken om prachtige boeketten te maken. Dit is niet alleen een decoratieve toevoeging voor je huis, maar kan ook een mooi cadeau zijn voor vrienden en familie. Sommige wilde bloemen zoals goudsbloem zijn eetbaar en kunnen worden gebruikt om salades en andere gerechten op te fleuren. Lavendel kan worden gebruikt in bakrecepten en om smaak toe te voegen aan diverse gerechten.

Veel wilde bloemen hebben geneeskrachtige eigenschappen. Echinacea wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om het immuunsysteem te versterken, terwijl duizendblad bekend staat om zijn ontstekingsremmende eigenschappen.

Het integreren van wilde bloemen in je moestuin biedt talrijke voordelen, van het verbeteren van de biodiversiteit en natuurlijke ongediertebestrijding tot het verfraaien van je tuin en het leveren van bruikbare bloemen voor diverse toepassingen. Door de juiste soorten te kiezen en ze op het juiste moment te planten, kun je genieten van een gezonde en levendige moestuin.

 

Voorjaar in je huis

Voorjaar in je huis

Met het voorjaar in de lucht is het de perfecte tijd om je interieur een opfrisser te geven. Je hoeft niet meteen je hele inrichting om te gooien; kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Eenvoudige aanpassingen voor een frisse look Het geven van een...

Warmte, stijl en duurzaamheid: Alles over kachels voor in huis

Warmte, stijl en duurzaamheid: Alles over kachels voor in huis

Wanneer de temperaturen beginnen te dalen en de dagen korter worden, is er niets zo gezellig als je huis opwarmen met een knusse kachel. Kachels zijn niet alleen een bron van warmte, maar ze kunnen ook een prachtige sfeer in huis creëren. In deze blogpost gaan we...

Wie isoleert, profiteert

Wie isoleert, profiteert

Profiteer van isolatie: bespaar op energiekosten, verhoog wooncomfort en verminder CO2-uitstoot met deze tips. Wie isoleert, profiteert.

Tips voor waterbesparing in en rond het huis

Tips voor waterbesparing in en rond het huis

Waterbesparing is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor de planeet. Door deze eenvoudige tips voor je dagelijkse routine en enkele kleine investeringen, kun je aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van het waterverbruik. 

Kies voor isolatieglas

Kies voor isolatieglas

Kies voor isolatieglas: Een slimme investering voor uw huis Wanneer het aankomt op het verbeteren van uw huis, is het kiezen van het juiste type glas voor uw ramen een belangrijke beslissing. Isolatieglas, ook wel dubbel glas genaamd, biedt niet alleen comfort, maar...

Wonen in een boerderij

Wonen in een boerderij

Wonen in een boerderij is een prachtige kans om te ontsnappen aan drukte van de stad en te genieten van de natuur.

Het belang van onderhoud

Het belang van onderhoud

Ontdek waarom regelmatig onderhoud essentieel is voor uw huis. Leer alles over binnen- en buitenshuis onderhoud, de kosten en seizoensgebonden onderhoudstips.

Warmtepompen

Warmtepompen

Warmtepompen: Een toekomstgerichte oplossing voor huishoudelijke verwarming en koeling In onze voortdurende zoektocht naar duurzame en milieuvriendelijke verwarmings- en koeloplossingen hebben warmtepompen zich snel ontwikkeld als een populair alternatief voor...

Handige tips voor zomerplanten in de tuin

Handige tips voor zomerplanten in de tuin

In de zomermaanden kun je helemaal los gaan met je tuin. De zon straalt, je bent lekker buiten. Des te fijner is het als je tuin er ook fleurig uit ziet! Deze zomerplanten zijn geschikt voor je tuin, balkon en bloembakken. Je hebt keuze uit vaste, eenjarige of...

Hitte en droogte: tips voor je tuin in de zomer

Hitte en droogte: tips voor je tuin in de zomer

De temperatuur stijgt: hoog tijd voor wat hitte- en droogtetips voor je tuin in de zomer. Tijdens de heetste dagen kunnen je planten namelijk wel wat extra aandacht gebruiken. Maak voordat je een leuk uitje gaat ondernemen deze zomer, eerst wat tijd voor je tuin. Hier...