Tuinonderhoud in de zomer

De zomer komt eraan! Het is tijd voor het nodige tuinonderhoud in de zomer.

In het voorjaar komt de tuin weer helemaal tot leven en kun je weer aan de slag met onder andere snoeien en bladresten opruimen. Om je tuin te laten stralen is onderhoud erg belangrijk. Tuinonderhoud in de zomer is daarbij net zo belangrijk het zorgt voor behoud van je tuin. Snoei je heg goed om verwildering te voorkomen en ook de winterharde planten mogen nu gesnoeid worden.

Ga een heerlijke middag tuinieren om te blijven genieten van een fraaie tuin.

Algemene tips tuinonderhoud in de zomer:

  • Bemesten en snoeien
  • Gazon en borders
  • Onkruidbestrijding
  • Vijver onderhoud

Bemesten en snoeien

Zorg je voor goede bemesting van je tuin? Dan is het in de zomer tijd voor een tweede bemestingsronde. Door te bemesten zorg je ervoor dat de grond in goede conditie blijft. Planten en ook het gras gedijt goed bij bemesten. Verwijder onkruid vooral niet met een machine. Door onkruid handmatig te verwijderen zorg je ervoor dat je het onkruid met wortel er vaak in zijn geheel uithaalt. Als je hiervoor een machine gebruikt blijven er vaak ‘resten’ achter, onkruid komt dan zeker snel terug!

Snoei de heg en de vaste planten in mei/juni. Dat zorgt ervoor dat de planten voor de zomermaanden weer mooi zullen bloeien. Houdt het weer goed in de gaten! Snoei je te vroeg in het seizoen en komt er nog nachtvorst, dan zullen de knoppen niet mooi uitkomen en heb je er minder plezier van. Knip ook gedurende de zomer de uitgebloeide bloemen regelmatig af. Dan bloeit de plant vaak nog een keer en langer. Door mooie bloemen de hele zomer trek je ook veel vogels en vlinders in je tuin!

Vijver onderhoud

Een vijver in de tuin is prachtig. Niet alleen vissen in je vijver zijn prachtig om naar te kijken maar ook de vele vogels zijn er heel blij mee. Ze kunnen er in drinken en badderen. Heb je een natuurlijke vijver dan heeft het minder onderhoud nodig. Toch moet je er wel voor zorgen dat de vijver niet vol komt met weelderige planten zoals kroos. Kroos zorgt ervoor dat de vijver verstikt. Verwijder kroos dan ook meermaals uit de vijver. Heb je een vijver met filters? Reinig de filters van de vijver in je tuin en zorg voor voldoende zuurstof.

Gazon en borders in de zomer

Als het gazon voor de winter goed is bemest ligt de grasmat er na het voorjaar als het goed is schitterend bij. Maai je gras wekelijks in de zomer voor optimaal behoud van de grasmat en zorg voor de goede bemesting in het seizoen met organische meststoffen. Is het langdurig droog in de zomer? Geef dan je gazon tijdig voldoende water.
Een goede tuinberegening helpt om gericht water te geven ook aan je planten in de tuin. Sproei de tuin bij voorkeur in de ochtend of na zonsondergang.

De borders zijn vaak kleurrijk. De borders staan vaak gevuld met eenjarige en tweejarige planten zodat je het hele jaar door mooie bloemen in diverse hoogtes zult hebben. Als je border bloeit is het mooiste om er zo min mogelijk aan te doen en de natuur zijn gang te laten gaan. Groeien planten te veel in de border dan kunt je altijd wat bij knippen of de wortels voorzichtig scheuren. Uitgebloeide bloemen haal je uiteraard wel uit de borders Eenjarige planten zoals fuchsia’s, geraniums, petunia’s en kleurrijke bloeien de hele zomer als je uitgebloeide bloemen verwijderd.

Tweejarige en vaste planten zoals phlox, vingerhoedskruid, duizendschoon en judaspenning zullen ook tijdens de bloeiperiode telkens doorbloeien als je oude bloemen verwijderd. Richting het najaar kun je de uitgebloeide bloemen beter laten zitten. Deze bieden niet alleen bescherming voor je planten maar zijn ook nog voedsel voor vogels.

Onkruidbestrijding

De zomer is het moment voor onkruid. Overal waar je kijkt zul je onkruid tegen komen, als je er niet aan doet tenminste. Als je tijdig ingrijpt voorkom je veel ellende en werk. houd de borders onkruidvrij en denk daarbij ook aan je gazon. Onkruid verwijderen is het beste als je dit handmatig doet. Ga je bestrijdingsmiddelen gebruiken zorg er dan voor dat je Ecologische middelen gebruikt zodat er bijna geen schade aan planten en dieren kan ontstaan.

Onderhoud in de tuin is erg belangrijk, maar vergeet zeker niet om te genieten. Na een dag werken geeft een mooie nette tuin rust en energie. Uiteraard kun je in de tuin ook gaan genieten van de innerlijke mens!

Welke planten zijn de mooiste tijdens de zomermaanden?

Voorjaar in je huis

Voorjaar in je huis

Met het voorjaar in de lucht is het de perfecte tijd om je interieur een opfrisser te geven. Je hoeft niet meteen je hele inrichting om te gooien; kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Eenvoudige aanpassingen voor een frisse look Het geven van een...

Warmte, stijl en duurzaamheid: Alles over kachels voor in huis

Warmte, stijl en duurzaamheid: Alles over kachels voor in huis

Wanneer de temperaturen beginnen te dalen en de dagen korter worden, is er niets zo gezellig als je huis opwarmen met een knusse kachel. Kachels zijn niet alleen een bron van warmte, maar ze kunnen ook een prachtige sfeer in huis creëren. In deze blogpost gaan we...

Wie isoleert, profiteert

Wie isoleert, profiteert

Profiteer van isolatie: bespaar op energiekosten, verhoog wooncomfort en verminder CO2-uitstoot met deze tips. Wie isoleert, profiteert.

Tips voor waterbesparing in en rond het huis

Tips voor waterbesparing in en rond het huis

Waterbesparing is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor de planeet. Door deze eenvoudige tips voor je dagelijkse routine en enkele kleine investeringen, kun je aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van het waterverbruik. 

Kies voor isolatieglas

Kies voor isolatieglas

Kies voor isolatieglas: Een slimme investering voor uw huis Wanneer het aankomt op het verbeteren van uw huis, is het kiezen van het juiste type glas voor uw ramen een belangrijke beslissing. Isolatieglas, ook wel dubbel glas genaamd, biedt niet alleen comfort, maar...

Wonen in een boerderij

Wonen in een boerderij

Wonen in een boerderij is een prachtige kans om te ontsnappen aan drukte van de stad en te genieten van de natuur.

Het belang van onderhoud

Het belang van onderhoud

Ontdek waarom regelmatig onderhoud essentieel is voor uw huis. Leer alles over binnen- en buitenshuis onderhoud, de kosten en seizoensgebonden onderhoudstips.

Warmtepompen

Warmtepompen

Warmtepompen: Een toekomstgerichte oplossing voor huishoudelijke verwarming en koeling In onze voortdurende zoektocht naar duurzame en milieuvriendelijke verwarmings- en koeloplossingen hebben warmtepompen zich snel ontwikkeld als een populair alternatief voor...

Wilde bloemen in je moestuin

Wilde bloemen in je moestuin

Het toevoegen van wilde bloemen aan je moestuin biedt talloze voordelen, zowel voor de gezondheid van je gewassen als voor het esthetische aspect van je tuin. Waarom wilde bloemen planten in je moestuin? Wilde bloemen spelen een cruciale rol in het bevorderen van...

Handige tips voor zomerplanten in de tuin

Handige tips voor zomerplanten in de tuin

In de zomermaanden kun je helemaal los gaan met je tuin. De zon straalt, je bent lekker buiten. Des te fijner is het als je tuin er ook fleurig uit ziet! Deze zomerplanten zijn geschikt voor je tuin, balkon en bloembakken. Je hebt keuze uit vaste, eenjarige of...

Hitte en droogte: tips voor je tuin in de zomer

Hitte en droogte: tips voor je tuin in de zomer

De temperatuur stijgt: hoog tijd voor wat hitte- en droogtetips voor je tuin in de zomer. Tijdens de heetste dagen kunnen je planten namelijk wel wat extra aandacht gebruiken. Maak voordat je een leuk uitje gaat ondernemen deze zomer, eerst wat tijd voor je tuin. Hier...