Hoe veilig is jouw tuin?

Wist je dat je niet alleen je huis maar ook je tuin goed moet beveiligen tegen inbraak? En hoe kindvriendelijk en ‘kind veilig’ is jouw tuin? Bouwen en Wonen in de regio geeft een paar handige tips voor een veilige tuin.

Giftige planten

Een tuin is een fijne plek om even tot rust te komen. Als het warmer weer wordt, zit men graag in de tuin om onbezorgd van het heerlijke weer te genieten. Ondertussen spelen de kinderen en hou je een oogje in het zeil. Echter, kinderen raken alles aan en stoppen ook alles in hun mond. Pas daarom op met giftige planten en bessen, zoals goudenregen, vingerhoedskruid en rododendron.

Pas ook op voor aanraking met een (reuzen)berenklauw of brandnetels. Het is belangrijk kinderen aan te leren geen blaadjes of bloemen in de mond te stoppen.

Een lijst van giftige planten vind je op www.antigifcentrum.be

Zon

Zorg daarnaast voor voldoende schaduw. Volwassen en vooral kinderen zijn zeer gevoelig voor een zonnesteek. Creëer voldoende schaduwplekken met bomen, een zonnescherm, parasol of een afdakje.

Velen kiezen voor een (opblaasbaar) zwembadje in de tuin bij warm weer. Heerlijk ter afkoeling, maar pas op met (kleine) kinderen. Ook bij laag water is er kans op verdrinkingsgevaar. Gebruik zwembandjes en houd altijd toezicht op het zwembad.

BBQ

Is het lekker weer? Dan haalt menig familie of vriendengroep de barbecue tevoorschijn. Gezellig samen met vrienden, familie of de buren geniet je van heerlijke stukken vlees, frisse salades en andere gewenste gerechten. Een (elektrische) barbecue kan gevaarlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de hete kooltjes. In het bijzijn van kinderen kun je een open haard hekje voor de barbecue plaatsen. Zorg er ook voor dat het barbecue gerei uit handen blijft van (kleine) kinderen.

Laat de barbecue na afloop goed afkoelen, dat kan wel even duren. Dek een houtskool barbecue na afloop af met zand.

Speeltoestellen

Als je een speeltoestel wil kopen voor in je tuin, let dan goed op of het toestel een CE-keurmerk heeft. Dat moet op het toestel en op de verpakking staan. Let ook op de aangegeven minimum leeftijd. Wil je zelf een speeltoestel bouwen, pas dan op voor loszittende splinters en verfsoorten. Zorg er ten allen tijde voor dat het toestel stevig is en geen loszittende delen bevat.

Zorg ook bij de aanschaf van een (houten) zandbak voor een splintervrije rand. En een deksel om ongenodigde gasten te weren.

Insecten en planten

Verwijder insecten die op het blote oog zichtbaar zijn, zoals naaktslakken, koolwormen en Japanse kevers. Verwijder ook de ziekte planten. Let op: gooi deze niet op de composthoop, want op die manier kunnen insecten en ziekten zich weer verspreiden. Om zieke planten te voorkomen, kun je de planten bedekken met doek en draad. Hiermee voorkom je dat ongedierte zich gaat nestelen in jouw planten.

Geef de planten alleen in de ochtend water, zodat ze overdag de tijd hebben om af te drogen. Te natte bladeren zijn ook niet goed voor de planten, omdat op die manier ongedierte zich ook kan verspreiden.

Omheining

Woon je in een natuurrijk gebied? En wonen er wilde dieren, zoals vossen, herten of andere wilde dieren bij jou in de buurt? Zorg dan voor goede omheining. Overweeg een duurzaam hekwerk om je (achter)tuin van de buitenwereld te begrenzen. Zo voorkom je dat dieren van buitenaf je tuin kapot knagen.

Heb je geen tuin, maar wel een balkon? Pas dan ook op voor (giftige) planten en bessen en wees je bewust van de rand van het balkon. De afstand tussen de spijlen van een balkon mag bijvoorbeeld niet meer zijn dan tien centimeter. Is de afstand op jouw balkon groter? Dek de (tussen)ruimte af met plexiglas, gaas of een houten plaat.

Zorg ervoor dat er geen plantenbakken, emmers of stoelen dichtbij de rand staan, waar je kind op kan klimmen.

Lees meer over veiligheid op veiligheid.nl

Voorjaar in je huis

Voorjaar in je huis

Met het voorjaar in de lucht is het de perfecte tijd om je interieur een opfrisser te geven. Je hoeft niet meteen je hele inrichting om te gooien; kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Eenvoudige aanpassingen voor een frisse look Het geven van een...

De perfecte toilet in huis

De perfecte toilet in huis

Ontdek alles over toiletten, soorten, maten, trends, bidets, tegels, en accessoires voor een stijlvolle en functionele wc-ruimte.

Zonwering voor je Huis

Zonwering voor je Huis

Zonwering voor je huis: soorten, functies, voordelen, beste merken, en waarom een ervaren installateur belangrijk is voor optimale resultaten.

Smarthome: De slimme toekomst van wonen

Smarthome: De slimme toekomst van wonen

Door slim te beginnen en je huis stap voor stap te automatiseren, kun je genieten van alle voordelen die smarthome-technologie te bieden heeft. Wat is een Smarthome? Een smarthome is een woning waarin slimme apparaten en systemen zijn geïntegreerd om het leven...

CO₂ wat is dat

CO₂ wat is dat

CO₂, of koolstofdioxide, is een term die we steeds vaker horen in discussies over klimaatverandering en duurzaamheid. Maar wat is CO₂ precies? Waarom is het belangrijk? En hoe beïnvloedt de uitstoot van CO₂ onze planeet? Wat is CO₂? CO₂, of koolstofdioxide, is een...

Je woning taxeren

Je woning taxeren

Woningtaxaties spelen een cruciale rol in de vastgoedwereld. Of je nu een koper, verkoper, hypotheekverstrekker of gewoon een eigenaar bent die nieuwsgierig is naar de waarde van je woning, een professionele woningtaxatie is van onschatbare waarde. Je woning taxeren...

Container Huren

Container Huren

Container Huren: Een onmisbare hulp bij verbouwen en renoveren Een verbouwing of renovatie kan een flinke klus zijn, waarbij vaak veel afval en puin vrijkomt. Het huren van een container kan in zulke gevallen een uitstekende oplossing bieden. Of je nu je keuken,...

Vloeren in je huis

Vloeren in je huis

Het kiezen van de juiste vloer voor je huis kan een uitdagende taak zijn, gezien de vele opties en factoren die je in overweging moet nemen. Ga je verbouwen of wil je het hele huis renoveren, de juiste vloer in iedere ruimte zijn belangrijke keuzes. Soorten vloeren Er...

Groene aanslag in de tuin

Groene aanslag in de tuin

Groene aanslag in de tuin: oorzaak, aanpak en preventie Groene aanslag, veel tuinliefhebbers kennen het maar al te goed. Zodra de dagen korter worden en het weer vochtiger, verschijnen er glibberige, groene laagjes op terrastegels, tuinmeubels, schuttingen en andere...

Het is lente! Maak je tuin klaar voor het voorjaar

Het is lente! Maak je tuin klaar voor het voorjaar

Na de lange wintermaanden, waarin we vooral veel binnen zijn geweest en bij de warme kachel hebben gezeten, zijn we er weer aan toe. We willen graag weer naar buiten en hebben zin in het voorjaar! Ieder seizoen is er genoeg te doen in de tuin en zo ook in het...

Voorjaarsbloemen

Voorjaarsbloemen

De lente is de tijd van vernieuwing, en wat brengt beter het gevoel van een frisse start dan voorjaarsbloemen in de tuin? Juist, voorjaarsbloemen! Voorjaarsbloemen Voorjaarsbloemen worden vaak als mooi beschouwd om verschillende redenen en hebben niet alleen visuele...