Het is lente! Zo maak je je tuin klaar voor het voorjaar

Na de lange wintermaanden, waarin we vooral veel binnen zijn geweest en bij de warme kachel hebben gezeten, zijn we er weer aan toe. We willen graag weer naar buiten en hebben zin in het voorjaar! Ieder seizoen is er genoeg te doen in de tuin en zo ook in het voorjaar. Wat te doen in het voorjaar in de tuin? Genoeg!

Voorjaar in de tuin

De afgelopen maanden hoefde je niet veel in de tuin aan de slag. Maar nu mogen we weer! De tuin komt in het voorjaar weer tot leven. Het is slim om op tijd te beginnen met de eerste tuinklussen, anders loop je het hele jaar achter de feiten aan.

Met de prachtige lentedagen willen we graag naar buiten en begint het tuinieren weer te kriebelen. Het is de hoogste tijd om weer in de tuin te duiken. Maak jij de tuin, terras en gazon klaar voor een nieuw voorjaarsseizoen vol buitenleven?

Vogels in de tuin

Zodra de lente is begonnen is er niks leukers dan kwetterende vogels in de tuin. Veel vogels die graag hun nest bouwen in struiken hebben het moeilijk. Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling blijkt jaarlijks dat de huismus het meest gezien wordt. Veel heggen zijn door de jaren heen vervangen door schuttingen en daarmee zijn belangrijke broedplaatsen én voedselbronnen voor vogels verdwenen. Hier moeten we met zijn allen dit voorjaar wat aan doen: weg met die schutting, kies voor een heg.

IVN Natuureducatie hoopt zoveel mogelijk mensen ervan te overtuigen te kiezen voor een groene tuin. Tussen het groen is het op zomerse dagen een stuk aangenamer én dat is het tegelijkertijd voor alle dieren die leven in de bebouwde omgeving. Vogels zijn niet alleen gezellig in de tuin, ze spelen ook een belangrijke rol in het behouden van een gezond evenwicht in de natuur. Ze houden insecten onder controle, bestuiven bloemen en verspreiden zaden.

Rode lijst
Omdat huismussen in kolonies verblijven, lijkt het alsof er nog veel huismussen zijn. Hun aantallen zijn de afgelopen decennia echter flink afgenomen. Inmiddels staan ze op de rode lijst van Nederlandse broedvogels. Hoog tijd dus om de huismus weer een thuis te geven.

Hoe doe je dit? Allereerst door te kiezen voor vogelvriendelijke beplanting. Kies inheemse struiken en bomen zoals de wilde lijsterbes en de sleedoorn. Zij bieden niet alleen een schuil- of broedplaats voor vogels, maar de bessen zijn ook een goede voedselbron. Zorg daarnaast voor een natuurlijke afscheiding: geen schutting, maar een heg, zoals de gewone haagbeuk.

Plaats inheemse planten en bloemen in de tuin; die trekken vogels aan die zich voeden met insecten. Zorg tenslotte voor voederplekken en waterbronnen en gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen.

Terras klaarmaken

De lente is de ideale periode om de tuinmeubelen weer tevoorschijn te halen. Voordat de zomer zijn intrede doet kun je alle meubelen van een onderhoudsbeurt voorzien. De terrastegels kunnen worden schoongespoten met een hogedrukspuit. Dan ben je zo klaar! En controleer ook de schuttingen, tuinhuisjes en schuurtjes voor eventueel onderhoud.

Gazon

Het gazon is klaar voor de eerste maaibeurt in het voorjaar. Wist je dat het gras al begint te groeien vanaf 5 á 6 graden? Geef je gazon na de eerste maaibeurt ook de nodige bemesting. Houd hierbij ook het weer goed in de gaten. De ideale timing om je gazon te bemesten is vlak voor een regenbui. Op deze manier trekt de mest sneller de grond in. Van belang is dat de grond niet te veel bemest wordt! Ga voor de juiste bemesting naar een tuincentrum in de buurt of raadpleeg een hovenier.

Snoeien

Na de wintermaanden is het in maart de ideale maand om rozen en hortensia’s te snoeien. Hiermee bevorder je nieuwe groei. Oude takken en verzwakte takken van de hortensia kun je het beste tot op de bodem terugsnoeien. Ga niet te rigoureus snoeien, want de meeste hortensia-soorten bloeien op oud hout. Als je teveel snoeit is er een kans dat je een jaar lang geen bloemen krijgt! Door het wegsnoeien van oude takken zorg je voor grotere en vollere bloei van de bloemen.

Tip: Snoeiafval van hortensia’s en rozen kun je heel goed stekken.

Onkruid verwijderen

Het is niet de leukste klus, maar wel een terugkomende klus in iedere tuin: onkruid verwijderen. Je moet het zo zien, als je het ‘bij’ houdt heb je er het minste werk van. Alle onkruidsoorten houden van het eerste zonnetje van het jaar. Ze groeien gestaag het hele jaar door. Voorkom verspreiding van het onkruid door het snel te wieden. Vind je dit een vervelende klus? Er zijn tal van hoveniers in Nederland die deze klus maandelijks in je tuin kunnen verzorgen.

Zoek en vind een hovenier voor uw tuin!

Vijver

Ook in de vijver is er in het voorjaar alweer van alles te doen. Ook het onkruid, waterplanten en algen in de vijver komen uit hun winterslaap en gedijen tijdens de eerste voorjaarszon. Het voorjaar is de ideale tijd om de vijver en pompfilters schoon te maken. Haal afgestorven delen van de waterplanten af. En de vissen mogen vanaf 10 graden ook weer gevoerd worden.

TIP: Denk in het vroege voorjaar om de mogelijke nachten die vorstig kunnen zijn! 

Tip van de vijverspecialist

Zorg dat je vijver klaar is voor het voorjaar: verwijder vuil en dode platen. Vervang je UV-lamp van je filter en zorg dat je waterwaardes op peil zijn.

Twijfel je hierover? Dan kun je dit zelf eenvoudig testen met een watertestset, of kom langs met wat vijverwater in onze showroom. De vissen beginnen te vragen om eten en worden steeds actiever, dus je kunt weer voorzichtig beginnen met voeren.  Doe dit met beleid want de extra afvalstoffen moeten weer verwerkt worden door je planten of filter, die ook weer aan het opstarten zijn na de winter.

Lees er alles over op Vijverleven.nl

Onthoud deze gezegdes: ‘April doet wat hij wil’ en ‘Maart roert zijn staart’. Het voorjaar kan verraderlijk zijn! Zo zijn er ineens een paar prachtige zonnige dagen, maar ook de nachtvorst kan er zomaar weer zijn. Let vooral in het begin van het voorjaar goed op de weersberichten voordat je met de snoeischaar aan de slag gaat.

Voorjaarsplanten

Haal de lege bloembakken weer uit de opslag om ze te vullen met mooie voorjaarsbloeiers. Deze voorjaarsbloeiers mogen zeker niet ontbreken in de tuin, borders en bloembakken.

  • Hortensia
  • Azalea
  • Magnolia
  • Lavendel
  • Leucothoe
  • Skimmia
  • Kattenkruid
  • Andromeda polifolia – Lavendelheide
  • Camellia’s
  • Callicarpa
  • Viburnum

Haal ook voorjaarsbloemen, zoals narcissen, blauwe druifjes en hyacinten, in huis. Deze kun je na het bloeien in de tuin en borders planten. Zo heb je daar volgend jaar in de tuin ook nog plezier van!

Voorjaar in je huis

Voorjaar in je huis

Met het voorjaar in de lucht is het de perfecte tijd om je interieur een opfrisser te geven. Je hoeft niet meteen je hele inrichting om te gooien; kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Eenvoudige aanpassingen voor een frisse look Het geven van een...

Warmte, stijl en duurzaamheid: Alles over kachels voor in huis

Warmte, stijl en duurzaamheid: Alles over kachels voor in huis

Wanneer de temperaturen beginnen te dalen en de dagen korter worden, is er niets zo gezellig als je huis opwarmen met een knusse kachel. Kachels zijn niet alleen een bron van warmte, maar ze kunnen ook een prachtige sfeer in huis creëren. In deze blogpost gaan we...

Tips voor waterbesparing in en rond het huis

Tips voor waterbesparing in en rond het huis

Waterbesparing is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor de planeet. Door deze eenvoudige tips voor je dagelijkse routine en enkele kleine investeringen, kun je aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van het waterverbruik. 

Kies voor isolatieglas

Kies voor isolatieglas

Kies voor isolatieglas: Een slimme investering voor uw huis Wanneer het aankomt op het verbeteren van uw huis, is het kiezen van het juiste type glas voor uw ramen een belangrijke beslissing. Isolatieglas, ook wel dubbel glas genaamd, biedt niet alleen comfort, maar...

Vloerverwarming razend populair: dit zijn de voor- en nadelen

Vloerverwarming razend populair: dit zijn de voor- en nadelen

In Nederland is het vaker koud dan warm, dus steeds meer mensen zijn op zoek naar duurzame manieren om hun woning te verwarmen. Vloerverwarming is een populaire optie, en kan zelfs flink wat voordelen hebben ten opzichte van traditionele radiatoren. Maar voordat je...

Wonen in een boerderij

Wonen in een boerderij

Wonen in een boerderij is een prachtige kans om te ontsnappen aan drukte van de stad en te genieten van de natuur.

Het belang van onderhoud

Het belang van onderhoud

Ontdek waarom regelmatig onderhoud essentieel is voor uw huis. Leer alles over binnen- en buitenshuis onderhoud, de kosten en seizoensgebonden onderhoudstips.

Warmtepompen

Warmtepompen

Warmtepompen: Een toekomstgerichte oplossing voor huishoudelijke verwarming en koeling In onze voortdurende zoektocht naar duurzame en milieuvriendelijke verwarmings- en koeloplossingen hebben warmtepompen zich snel ontwikkeld als een populair alternatief voor...

Egels in je Tuin

Egels in je Tuin

Zorg en geniet van egels in je tuin!  Egels zijn vooral schattige, stekelige vriendjes en een genot om in de tuin te hebben. Ze zijn niet alleen nuttige dieren die helpen bij het bestrijden van slakken en andere tuinplagen, maar ze zijn ook een belangrijk onderdeel...

Voorjaarsbloemen

Voorjaarsbloemen

De lente is de tijd van vernieuwing, en wat brengt beter het gevoel van een frisse start dan voorjaarsbloemen in de tuin? Juist, voorjaarsbloemen! Voorjaarsbloemen Voorjaarsbloemen worden vaak als mooi beschouwd om verschillende redenen en hebben niet alleen visuele...

Vogels in de Tuin

Vogels in de Tuin

Vogels zijn een essentieel onderdeel van onze tuinecosystemen. Hun vrolijke gezang brengt leven in de stilte, en hun aanwezigheid is een indicator van een gezonde omgeving. Maar waarom zijn vogels zo belangrijk voor onze tuin? En belangrijker nog, wat kunnen we doen...