Hoe veilig is je huis?

Is jou huis kidsproof? 

Is je huis kidsproof?

Niets is zo belangrijk om alles in en om je huis veilig te hebben voor de kinderen.

Hoe veilig is jouw huis?

Of er nu een kleine op komst is, of als je al kinderen hebt, een veilig huis is het belangrijk voor het hele gezin!

Ook al denk je dat je huis veilig is, kinderen ontdekken op geheel eigen wijze het hele huis. Je wilt ten alle tijden voorkomen dat ze tegen scherpe randen aanbotsen of per ongeluk een mooie kunstwerk of vaas omstoten. En je wilt al helemaal niet dat ze hun vingers in het stopcontact steken.

Een ongeluk zit nou eenmaal in een klein hoekje.

Met deze tips voorkom je de meeste huis-tuin-en-keuken ongelukken.

1. Stopcontacten, draadjes en kabels
Alle kinderen zijn enorm nieuwsgierig van aard. Ze ontdekken alles in huis het liefst door alles aan te raken en tegelijkertijd willen ze alles in hun mond stoppen. Veel van de spullen in huis kunnen tot een levensgevaarlijke situatie leiden.

Stopcontacten zijn voor kinderen de favoriete plek om hun vingers in te steken. Je wilt niet dat de kinderen een elektrische schok krijgen. Een simpele en effectieve manier om het op te lossen zijn afdekplaatjes installeren. Installeer de afdekplaatjes op alle stopcontacten die in handbereik zijn voor de kinderen, zodat elk stopcontact veilig dicht zit.

Denk ook om elektrische kabels, deze zijn een bron van problemen. Kinderen zien niet of een stuk touw is of kabel die vast zit aan elektriciteit. Kinderen zien het gevaar niet in. Het is belangrijk om alle kabels zoveel mogelijk uit het zicht te houden.

2. De trap
De trap is een gevaarlijke ‘steiger’, maar heel interessant voor een kleine. Als je kind nog kruipt of al loopt, is een trap een grote valkuil. Er gebeuren regelmatig ongelukken met kinderen op de trap. Het is verstandig om een traphekje te installeren. Installeer deze niet alleen beneden maar ook bovenaan de trap. Je zult op deze manier voorkomen dat jouw kinderen zomaar de trap af gaan en daar ongezien vallen of de trap oplopen en halverwege naar beneden glijden.

3. De keuken
Bijna alles in de keuken is een gevaar voor kinderen. Van scherpe messen tot het fornuis en (de inhoud van) keukenkastjes. De keuken is een bron van gevaarlijke situaties. Scharen, messen, hete pannen van het fornuis en vergeet ook niet de lades en keukenkastjes met scherpe randen en punten. Alle nieuwsgierige kinderen willen alles meteen vastpakken en denken bij gekleurd vloeistof soms dat ze het kunnen opdrinken. Maar, dat is levensgevaarlijk! Heeft je kind per ongeluk schoonmaakmiddel of een andere giftige stof gedronken? Begin hij/zij te hoesten, te braken, krijgt het kind blauwe vingers en lippen door ademnood en wordt hij/zij bleek en flauw, bel dan meteen 112! Onthou de fles (schoonmaak)middel, zodat je aan de hulpdiensten aan kan tonen welk middel het kind heeft ingeslikt.

Een aantal makkelijke oplossingen voor een veilige keuken op een rij;

  • Installeer magnetische slotjes op de keukenkastjes
  • Ruim elektronische keukenapparatuur op. Haal in ieder geval de stekker uit het stopcontact
  • Verwijder de knoppen van je fornuis zodra je niet kookt
  • Verlaat de keuken niet als je in de keuken aan het werk bent
  • Sluit alle lades en laat niets over het aanrecht hangen (thee- en handdoeken bijvoorbeeld)
  • Ruim schoonmaakmiddelen goed op achter een gesloten deur, buiten bereik van kinderen.

Je leest het, in huis is het voor kinderen een bron van gevaarlijke situaties die je niet 1, 2, 3 zou bedenken. Als je altijd goed oplet wat je kinderen doen, zal er niet veel gebeuren, maar kinderen zijn vliegensvlug en zodra je ook maar even niet op let, is het gevaar groter dan je denkt.

 

Ook in de tuin zijn er een aantal aandachtspunten. Lees ze hier.

Zoek per provincie

Drenthe Flevoland Fryslân Gelderland Groningen Limburg North Brabant NorthHolland Overijssel SouthHolland Utrecht Zeeland
Zomer in de tuin
zomerplanten
zomerplanten

Zorg goed voor een veilige situatie in en om het huis voor de kinderen