Wintervoer in de tuin

Wat voer jij de vogels deze winter?

Wintervoer in de tuin

Vogels kun je het hele jaar door voeren. In tegenstelling tot andere dieren proppen vogels zichzelf niet vol als ze over hun honger heen zijn. Om er voor te zorgen dat de vogels in de winter hun lichaamstemperatuur op 40 graden kunnen behouden is het belangrijk dat ze goede voeding en water tot zich kunnen nemen. Vogels kunnen zelf voedsel vinden, maar wij kunnen ze ook een handje helpen.

Wat eten vogels?

Beschik je over een tuin of een balkon? Dan kun je vetbollen of pinda’s (in een zakje) ophangen voor de vogels om van te eten. Je kunt ook een mengsel van zaden of fruit voorschotelen. Let bij de aanschaf van zonnebloempitten, kernen en mixen op de energiewaarde en op onnodige opvul-ingrediënten zoals graszaden en linzen. Alleen pinda’s met een onafhankelijk EU certificaat waaruit blijkt dat ze recentelijk getest zijn, zijn veilig. Pinda’s zijn erg gevoelig voor aflatoxine, een door schimmel geproduceerd gif. Vogels zijn erg vatbaar voor een vergiftiging door aflatoxine.

Wat drinken vogels?

Wil je ze water geven? Dat kan. Ook bij lichte vorst kun je de vogels vers drinkwater aanbieden. Het water zal niet bevriezen dankzij de ingevette veren van de vogel. Het is bij erg strenge vorst af te raden open (warm) water aan te bieden. Dit voorkomt dat de vogels gaan baden in water dat op den duur bevriest. Vul water nooit aan met suiker of zout. Dit is ongezond voor vogels en kan een plakkerige laag aanbrengen op hun veren als ze erin gaan baden.

Voorbereiden op het broedseizoen

Wil je de vogels op lange termijn een handje helpen? Zorg er dan in het najaar al voor dat je een vogelhuisje of nestkastje ophangt. In de winter kunnen vogels de nestkast gebruiken als schuil- en overnachtingsplaats en in de lente, in het broedseizoen, zijn ze er dan al aan gewend. Kijk eerst naar welke vogels er in jouw tuin voorkomen en pas de aanschaf van de nestkast erop aan. Informeer voor meer informatie bij de lokale dierenspeciaalzaak en/of vogelkenner.

Het is niet alleen een dankbare, maar ook een hele leuke taak om de vogels in je tuin of op je balkon de winter door te helpen.

 

Zoek per provincie

Drenthe Flevoland Fryslân Gelderland Groningen Limburg North Brabant NorthHolland Overijssel SouthHolland Utrecht Zeeland
Wintervoer in de tuin

Schaf je Zonnepanelen aan? Dan bespaar je enorm op de energiekosten.