Nieuwbouw of Verbouwen

Kies je voor nieuwbouw of ga je toch verbouwen?

Nieuwbouw of verbouwen? Een nieuwe gezinssituatie, andere woonwensen dan vroeger of gewoon je oude huis/interieur zat? Moet je keuzes maken? Ga je verbouwen of kies je voor nieuwbouw.

 

Nieuwbouw of verbouwen

Een nieuwbouwhuis staat vaak voor meer comfort, nieuwe woonwijk en veel meer mogelijkheden dan wanneer je gaat verbouwen. Daarnaast is een nieuwbouwwoning vaak beter geïsoleerd, zowel tegen hitte en kou als tegen geluid.

Een bestaand huis heeft vaak meer karakter. Je kunt in een heel oud huis de mooiste details tegen komen. Prachtige ornamenten of verborgen pareltjes die je na een verbouwing graag terug wilt laten komen. Als er in stijl is geleefd, wil je dat ook weer terugbrengen in het huis. Bij een huis verbouwen kom je vaak gebreken tegen, waar je niet op zit te wachten. Calculeren is de key als je gaat verbouwen, maar hou altijd rekening mee met extra kosten!

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je een nieuwbouwhuis gaat bouwen, ga dan vooraf goede gesprekken aan met aannemers. Geef duidelijk aan wat je wensen zijn en laat deze wensen niet ondersneeuwen in plannen van de aannemer. Het is belangrijk dat je een goede samenwerking opbouwt met je aannemer. Bij bepaalde aannemers heb je de volledige keuzevrijheid. Bij project- en seriematige bouwers zijn de keuzes en vrijheid beperkter, bij particuliere woningbouwers is de keuze en vrijheid eindeloos!

Kijk naar de mogelijkheden van een verbouwing in je bestaande huis. Een muurtje weghalen kan al veel nieuwe mogelijkheden bieden. Je krijgt er veel meer open ruimte van. Kies je voor een aanbouw om meer ruimte te creëren of voor bijvoorbeeld een grotere kamer of serre of een nieuwe keuken dan krijg je een hele nieuwe frisse look & feel. Er zijn wellicht ook subsidiemogelijkheden voor je verbouwing beschikbaar!

Ook online bij de Rijksoverheid vind je veel informatie over vergunningvrij bouwen en verbouwen.

Ga je voor een grote verbouwing? Vergeet de gemeente niet voor een bouwvergunning.

Je hebt vaak geen grote ingrepen nodig om je huis weer als nieuw te laten lijken! Een likje verf op de kozijnen en deuren of een nieuw behang op de muur of een nieuwe vloer, dan lijkt je huis weer als nieuw! Zo blijven de kosten beperkt, maar voelt het wel als een nieuw huis!

Voor en Nadelen

Er zijn tal van voor-en nadelen te noemen voor verbouwen of een nieuwbouwwoning kopen. Ga er in ieder geval even goed over na denken. Kijk en rijd rond in de omgeving waar je wilt gaan wonen.

Krijg je kriebels in je buik als je door een nieuwbouwwijk rijdt of als je door de landerijen fietst, of zie je een prachtig herenhuis op internet? Je eigen woning heeft vast ook veel (nieuwe) opties!

Zoek per provincie

Drenthe Flevoland Fryslân Gelderland Groningen Limburg North Brabant NorthHolland Overijssel SouthHolland Utrecht Zeeland
Nieuwbouw of verbouw
Bouwen of Verbouwen? Keuzes maken voor je toekomst!