Grotere prijsverschillen op woningmarkt door energielabels

Het afgelopen jaar stond de woningmarkt in het teken van energieprijzen en een daling van de gemiddelde verkoopprijs in het laatste kwartaal. Juiste Makelaar heeft onderzoek gedaan naar de invloed van energielabels op de vraagprijs en welke regio’s hier goed bij presteren.

In 2022 is het prijsverschil tussen een duurzame en niet-duurzame woning groter geworden, het verschil is toegenomen met 250% per vierkante meter.

Minder interesse in energieverslindende woningen

In 2022 is er een sterke daling waargenomen in het aantal woningtransacties met energielabel E, F of G. In het eerste kwartaal had 24% van de woningtransacties een van deze energielabels, terwijl dit in het laatste kwartaal was gedaald tot slechts 19%. Daarentegen was er een stijging te zien bij woningen met energielabel A, van 23% in het eerste kwartaal naar 26% in het laatste kwartaal.

Omdat de energieprijzen het afgelopen jaar flink zijn gestegen is een huis met een slecht energielabel minder waard geworden. Zo is de gemiddelde vraagprijs van een woning in 2022 met een energielabel G met 14% gedaald. Opvallend genoeg zijn de vraagprijzen van woningen met een energielabel A of hoger met 1% zijn gestegen.

Prijsverschillen per vierkante meter

Wat opvalt is dat de vierkante meterprijs van woningen met een energielabel A gestegen is. Terwijl de vraagprijzen van woningen met energielabel G flink gedaald zijn. In het eerste kwartaal van afgelopen jaar was het verschil tussen een energielabel A en G nog € 186 per m2. Terwijl in het vierde kwartaal dit verschil maar liefst € 497 per vierkante meter was.

Een woning met energielabel A is gemiddeld 20 vierkante meter groter dan een woning met label E, F of G. Dit zorgt voor extra grote prijsverschillen in de vraagprijzen. Het is niet alleen dat een woning met een slecht energielabel voor een minder hoge verkoopprijs verkoopt, maar het duurt ook 8 dagen langer.

Verduurzamen loont op de woningmarkt

Het verduurzamen van een woning blijkt niet alleen interessant te zijn voor de energierekening, zo blijkt. In het onderzoek van Juiste Makelaar komt naar voren dat verduurzamen loont. De prijsverschillen van woningen met een energielabel A en energielabel G is erg groot. Per provincie verschillen de prijzen. Een van de redenen hiervan is de gemiddelde bouwjaar van woningen in iedere provincie.

Prijsverschil energielabel A versus G

Drenthe € 82.000
Flevoland € 231.000
Friesland € 142.000
Gelderland € 2.000
Groningen € 134.000
Limburg € 101.000
Noord-Brabant € 55.000
Noord-Holland € 32.000
Overijssel € 97.000
Utrecht € -18.000
Zeeland € 150.000
Zuid-Holland € 142.000

Almere meest duurzame gemeente, Simpelveld minst duurzaam

Het is opvallend dat de top 10 van meest duurzame gemeenten in 2022 allemaal gemeenten betreffen waarvan het gemiddelde bouwjaar van woningen tussen 1990 en 2000 ligt. Daarentegen bevinden de minst duurzame gemeenten zich in een gemiddeld bouwjaar tussen 1945 en 1960. Tijdens deze periode stond woningbouw vooral in het teken van wederopbouw, waarbij snelheid van essentieel belang was.

Een groot verschil tussen een duurzame en een niet-duurzame gemeente is de gemiddelde verkooptijd van woningen. Bij een duurzame gemeente is het gemiddelde aantal dagen tot verkoop 31 dagen, terwijl het bij de niet-duurzame gemeente op 42 dagen tot verkoop is.

De gemiddelde vierkante meterprijs van de top 10 duurzame gemeenten is gelijk aan de meterprijzen van energielabel A, namelijk € 3.950 per vierkante meter. Woningen met een slecht energielabel werden hard geraakt in 2022. De gemiddelde vraagprijs van dit type woning daalde met 14%.

Flevoland koploper in duurzame woningverkoop

Niet geheel verrassend is Flevoland de meest duurzame provincie, gebaseerd op het aantal verkochte woningen in 2022. Ongeveer de helft van alle woningen die verkocht zijn hadden een energielabel A of beter. Slechts 2% in deze hele provincie heeft een slecht energielabel E, F of G. “Dit komt niet omdat deze provincie voorop ligt met het verduurzamen van de bestaande bouw, maar omdat alle woningen relatief nieuw zijn. Het gemiddelde bouwjaar van verkochte woningen in Flevoland is 1998.” aldus Youp Strietman van vergelijkingsdienst Juiste Makelaar.

Het landelijke gemiddelde per provincie is 24% met een energielabel A of hoger en 21% met een slecht energielabel. In de minst duurzame provincie Limburg hadden 28% van de verkochte woningen een energielabel van E, F of G. Slechts 15% van de verkochte woningen had een energielabel A of beter.

Benieuwd naar het hele onderzoek inclusief rapportage? Bekijk dit hier.

Voorjaar in je huis

Voorjaar in je huis

Met het voorjaar in de lucht is het de perfecte tijd om je interieur een opfrisser te geven. Je hoeft niet meteen je hele inrichting om te gooien; kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Eenvoudige aanpassingen voor een frisse look Het geven van een...

Warmte, stijl en duurzaamheid: Alles over kachels voor in huis

Warmte, stijl en duurzaamheid: Alles over kachels voor in huis

Wanneer de temperaturen beginnen te dalen en de dagen korter worden, is er niets zo gezellig als je huis opwarmen met een knusse kachel. Kachels zijn niet alleen een bron van warmte, maar ze kunnen ook een prachtige sfeer in huis creëren. In deze blogpost gaan we...

Tips voor waterbesparing in en rond het huis

Tips voor waterbesparing in en rond het huis

Waterbesparing is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor de planeet. Door deze eenvoudige tips voor je dagelijkse routine en enkele kleine investeringen, kun je aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van het waterverbruik. 

Kies voor isolatieglas

Kies voor isolatieglas

Kies voor isolatieglas: Een slimme investering voor uw huis Wanneer het aankomt op het verbeteren van uw huis, is het kiezen van het juiste type glas voor uw ramen een belangrijke beslissing. Isolatieglas, ook wel dubbel glas genaamd, biedt niet alleen comfort, maar...

Vloerverwarming razend populair: dit zijn de voor- en nadelen

Vloerverwarming razend populair: dit zijn de voor- en nadelen

In Nederland is het vaker koud dan warm, dus steeds meer mensen zijn op zoek naar duurzame manieren om hun woning te verwarmen. Vloerverwarming is een populaire optie, en kan zelfs flink wat voordelen hebben ten opzichte van traditionele radiatoren. Maar voordat je...

Wonen in een boerderij

Wonen in een boerderij

Wonen in een boerderij is een prachtige kans om te ontsnappen aan drukte van de stad en te genieten van de natuur.

Het belang van onderhoud

Het belang van onderhoud

Ontdek waarom regelmatig onderhoud essentieel is voor uw huis. Leer alles over binnen- en buitenshuis onderhoud, de kosten en seizoensgebonden onderhoudstips.

Warmtepompen

Warmtepompen

Warmtepompen: Een toekomstgerichte oplossing voor huishoudelijke verwarming en koeling In onze voortdurende zoektocht naar duurzame en milieuvriendelijke verwarmings- en koeloplossingen hebben warmtepompen zich snel ontwikkeld als een populair alternatief voor...

Egels in je Tuin

Egels in je Tuin

Zorg en geniet van egels in je tuin!  Egels zijn vooral schattige, stekelige vriendjes en een genot om in de tuin te hebben. Ze zijn niet alleen nuttige dieren die helpen bij het bestrijden van slakken en andere tuinplagen, maar ze zijn ook een belangrijk onderdeel...

Het is lente! Zo maak je je tuin klaar voor het voorjaar

Het is lente! Zo maak je je tuin klaar voor het voorjaar

Na de lange wintermaanden, waarin we vooral veel binnen zijn geweest en bij de warme kachel hebben gezeten, zijn we er weer aan toe. We willen graag weer naar buiten en hebben zin in het voorjaar! Ieder seizoen is er genoeg te doen in de tuin en zo ook in het...

Voorjaarsbloemen

Voorjaarsbloemen

De lente is de tijd van vernieuwing, en wat brengt beter het gevoel van een frisse start dan voorjaarsbloemen in de tuin? Juist, voorjaarsbloemen! Voorjaarsbloemen Voorjaarsbloemen worden vaak als mooi beschouwd om verschillende redenen en hebben niet alleen visuele...