Het is winter, oftewel: de donkerste tijd van het jaar. De dagen zijn kort en het zonnetje laat zich maar af en toe zien. Maar hoe zit het eigenlijk met je zonnepanelen in de winter? Leveren die dan nog wel wat op? En waar komt je stroom vandaan als de zon niet schijnt? Dat zochten wij voor je uit!
Arthur Weeber, programmamanager zonne-energie bij TNO en hoogleraar zonne-energie aan de TU Delft, vertelt aan NU.nl dat zonnepanelen inderdaad minder opbrengen in de winter.
“Zonnepanelen hebben licht nodig en in de winter is er simpelweg minder daglicht. Het is ook vaker bewolkt. In de regel wek je tussen april en september 70 procent van alle stroom op. ’s Zomers kan een zonnepaneel tot wel 350 watt per uur opwekken. In de winter kan dit dalen naar 25 watt per uur.”
Energie bewaren, kan dat?
En als je in de zomer heel veel energie opwekt, kun je dat dan bewaren? Ja dat kan! En dat is ook zeker een goede optie als je echt duurzaam wilt investeren. Bovendien maakt het je minder afhankelijk van de energieleverancier en de netbeheerder. En dat is voor iedereen interessant, want netcongestie zit de duurzame ontwikkeling in de weg. Kies jij naast zonnepanelen ook voor zelf energie opslaan?
En als de stroom ‘op’ is?
In de winter heb je dus iets minder aan je zonnepanelen dan tijdens een zonnige dag in hartje zomer. Maar geen zorgen, je zit niet ineens in het donker als je zonnepanelen even geen stroom opwekken. Alle huishoudens met zijn namelijk aangesloten op het elektriciteitsnet, zowel huizen met als huizen zonder zonnepanelen. Als je zelf niet genoeg stroom opwekt, wordt de rest aangevuld met stroom van het elektriciteitsnet.