Behoud van het landschap en zonne-energie gaan maar moeilijk samen. Gemeente Westerkwartier heeft nog relatief veel open land waar zonnevelden zouden kunnen bloeien. Rechthoekige, donkere zonnepanelen passen echter niet in een natuurlijk landschap. Toch hebben we ook zonne-energie nodig om het landschap te behoeden voor milieuvervuiling. Voor deze catch-22 bedacht een inwoner van het Groningse Oldehove een unieke oplossing.
Zonnegoot
Zonnepanelen in de goot – een Zonnegoot – tasten het aanzien van het oorspronkelijke landschap niet aan. Waar windmolens flink hoog moeten zijn om rendabel te draaien, kunnen zonnepanelen onder het maaiveld liggen. In de brede greppel zijn ze op afstand onzichtbaar. Dus wel energie opwekken middels zonnepanelen op het land, maar zo dat niemand er last van heeft. Want iedereen doet mee in de energie-transitie.
Dieper liggende zonnepanelen brengen weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Over de vraag hoe warmte, energie en water gaan worden afgevoerd, buigen zich drie partijen:
- Experts van energieadviesbureau Humsterland Energie
- Zonnepanelenleverancier APSolar uit Hoogezand
- Hanzehogeschool Groningen (EnTranCe)
Bovendien ontvangt het Zonnegoot-project € 9.163,- innovatiesubsidie voor het innovatieve idee.
Innovatiefonds
Gemeente Westerkwartier stimuleert met het Innovatiefonds vernieuwingen vanuit de samenleving. Voor ondernemers in de gemeente Westerkwartier bestaan meerdere mogelijkheden om de eigen leefomgeving te verduurzamen. Een duurzame toekomst is gebaat bij het snel en laagdrempelig steunen van innovaties. Nieuwe manieren van werken, procesautomatisering, training en scholing vallen ook binnen de scope van het fonds. Aanvragen voor de subsidie Innovatiefonds kunnen het jaar rond ingediend worden.
“Hier zien we waarom we een innovatiefonds in het leven hebben geroepen. Inwoners kloppen bij ons aan en via deze subsidie helpen we ideeën verder en kunnen we er in het Westerkwartier als eerste kennis mee maken.” aldus wethouder Bé Schollema.
Geheel passend bij de doelen van het Innovatiefonds, deelt de bedenker van de dieper liggende zonnepanelen zijn bevindingen met anderen. Westerkwartier lijkt de eerste gemeente te zijn waar de zonnegoot gemaakt wordt. Maar zien we straks de zonnepanelen ook op andere plekken onder het maaiveld ‘niet’?
Wist je trouwens dat Oldehove nog een uniek idee herbergt? In het Groninger dorp kun je namelijk bijzonder overnachten in het nostalgische Stro-Hotel!