Zomer in de tuin

Geniet van de zomer in de tuin!

Het is iedere avond weer langer licht, dat betekent dat de zomermaanden in aantocht zijn! Het is de hoogste tijd om de tuin in te gaan.

In het voorjaar kunnen we de tuin in om de eerste werkzaamheden te verrichten na de winter.

Voordat je echt kunt genieten van de tuin in de zomermaanden zijn er nog wel volop werkzaamheden te doen!

Zomer in de tuin

Tijdens de zomermaanden kun je echt genieten van alles wat groeit en bloeit in je tuin of op het balkon. De vogels en insecten zijn hard aan het werk en vlinders genieten van iedere tuin met vrolijke kleuren.

Ook het terras opfleuren met nieuwe tuinmeubels volgens de laatste trends en je balkon aankleden hoort bij de zomer. Iedere avond lekker buiten zitten bij een vuurkorf en sierverlichting mag dan ook niet ontbreken.

Werken in de tuin

Onderhoud is belangrijk voor iedere tuin. Vlak voor de zomer begint zijn er nog wel de nodige werkzaamheden te doen in het voorjaar om er de hele zomer volop van te willen genieten.

Schrob de tegels, maak de vijver schoon en scheer de heg. De rozenstruiken kun je alleen snoeien na de bloei en daarbij moet je het bemesten niet vergeten.

Denk goed om de borders. Als je deze niet goed bijhoudt wordt het snel wild in de tuin. Knip uitlopers bij voordat deze uit proporties groeien.

Je gazon mooi en fris houden? Zorg ervoor dat je deze wekelijks maait. Zit er mos tussen het gras? Haal er dan een goede hovenier bij om je van de nodige tips en adviezen te voorzien.

Ook als je geen groene vingers hebt maar wel volop wilt genieten van een verzorgde tuin of balkon, kun je altijd een plaatselijke hovenier inhuren.

Zomerplanten in je tuin

Ben je toe aan nieuwe planten? Ieder jaar zijn er tal van zomerplanten, vaste of één- of twee-jarige planten die je kunt kopen bij een tuincentrum of kweker in de buurt.

Hortensia’s en Rozen zijn niet meer weg te denken in iedere tuin of balkon. Plant ze in de border of potten en geef ze tijdens de zomer veel water. Hortensia’s zijn er in vele kleuren en ook Rozen zijn er van geel tot rozen en rood verkrijgbaar.
Zo geef jij je tuin een vrolijke uitstraling!

Klimplanten langs de schutting of tuinafscheiding zijn ideaal als je niet veel ruimte hebt in borders. Plant een Clematis of Passiebloem of Klimhortensia om de schutting of muur op te fleuren.

Wil je graag vlinders en bijen in de tuin? Koop dan zeker Lavendel, Vlinderstuik, Rudbeccia, Judaspenning of salvia’s. Met deze vlinderplanten vol nectar lok je tal van vlinders en bijen naar je tuin.

Bekijk hier een plantenlijst van Tuinadvies voor de mooiste zomerplanten

Ken je de Phlox ook? Phloxen zijn sterke, gemakkelijke borderplanten die veel bloemen geven die ook nog eens heerlijk zoet geuren. Phloxen staan bekent als snijbloemen maar wil je de vlinders verwennen, plant ze dan zeker in je tuin! Ze zijn er in alle kleuren! Roze, rood, blauw, paars of wit. Plant ze in goed doorlatende grond die voldoende voeding bevat.

Kies je voor rotsplanten tussen de keien of langs de border? Koop dan Sempervivum, sedum, saxifraga of cerastium. Het zijn kleurrijke vetplantjes die in de zomermaanden volop bloeien. Pluspunt voor rotsplanten zijn ze zijn niet veeleisend en groeien overal, ze zijn tevens makkelijk uit te breiden door ze voorzichtig van elkaar los te trekken en elder te planten in je tuin.

Eenjarige planten zoals Mandevilla’s Petunia’s en Geraniums staan erg mooi in potten. Geniet van de mooiste kleuren die de eenjarige planten geven. Poot in hangmanden mooie fuchsia’s en vlijtige liesjes. Geef ze wel dagelijks water!

Vooral eenjarige planten hebben veel voeding nodig om een rijke hoeveelheid bloemen te produceren. Geef regelmatig voeding aan je planten.

Extra tip: Haal uitgebloeide bloemen uit de planten. Daardoor is er ruimte voor nieuwe knoppen en zul je langer genieten van je zomerplanten.

Onkruid

Grootste ergernis nummer 1 van de tuin is onkruid. Onkruid groeit overal. Tussen de tegels en langs de borders en door de planten heen. Onkruid is gek op de zon! Houdt onkruid uit je tuin door vooral na een regenbui de planten er uit te halen. door de vochtige grond trek je dan namelijk ook de wortels er mee uit!

Is er toch onkruid in de tuin gekomen dan kun je het weghalen door te wieden, schoffelen, hakken, branden of spuiten.

Zoek per provincie

Drenthe Flevoland Fryslân Gelderland Groningen Limburg North Brabant NorthHolland Overijssel SouthHolland Utrecht Zeeland
Zomer in de tuin
zomerplanten
petunia

Geniet de hele zomer van tuin, terras of je balkon!