Voorjaar in de tuin

Geniet van de eerste zonnestralen in je tuin!

Na de lange wintermaanden waarin we vooral veel binnen zijn geweest en bij de warme kachel hebben gezeten, zijn we er weer aan toe. We willen graag weer naar buiten en hebben zin in het voorjaar! Ieder seizoen is er genoeg te doen in de tuin en zo ook in het voorjaar. Wat te doen in het Voorjaar in de tuin? Genoeg!

Voorjaar in de tuin

De afgelopen maanden hoefde je niet veel in de tuin aan de slag. Maar nu mogen we weer! De tuin komt in het voorjaar weer tot leven. Ga je nu niet de tuinklussen oppakken? Dan loop je het hele jaar achter de feiten aan en dat is niet prettig!

Met de prachtige lentedagen willen we graag weer naar buiten en begint ook het tuinieren weer te kriebelen. Het is de hoogste tijd om weer in de tuin te duiken. Maak jij de tuin, terras en gazon klaar voor een nieuw voorjaarsseizoen vol buitenleven?

Terras klaar maken

De lente is de ideale periode om de tuinmeubelen weer tevoorschijn te halen. Voordat de zomer zijn intrede doet kun je alle meubelen van een onderhoudsbeurt voorzien. De terrastegels kunnen worden schoongespoten met een hogedrukspuit. Dan ben je zo klaar! En controleer ook de schuttingen, tuinhuisjes en schuurtjes voor eventueel onderhoud.

Gazon

Het gazon is klaar voor de eerste maaibeurt in het voorjaar. Wist je dat het gras al begint te groeien vanaf 5 á 6 graden? Geef je gazon na de eerste maaibeurt ook de nodige bemesting. Houd hierbij ook het weer goed in de gaten. De ideale timing om je gazon te bemesten is vlak voor een regenbui. Op deze manier trekt de mest sneller de grond in. Van belang is dat de grond niet te veel bemest wordt! Ga voor de juiste bemesting naar een tuincentrum in de buurt of raadpleeg een hovenier.

Snoeien

Na de wintermaanden is het in maart de ideale maand om rozen en hortensia’s te snoeien. Hiermee bevorder je nieuwe groei. Oude takken en verzwakte takken van de hortensia kun je het beste tot op de bodem terugsnoeien. Ga niet te rigoureus snoeien, want de meeste hortensia-soorten bloeien op oud hout. Als je teveel snoeit is er een kans dat je een jaar lang geen bloemen krijgt! Door het wegsnoeien van oude takken zorg je voor grotere en vollere bloei van de bloemen.

Tip: Snoeiafval van hortensia’s en rozen kun je heel goed stekken.

Onkruid verwijderen

Het is niet de leukste klus, maar wel een terugkomende klus in iedere tuin: onkruid verwijderen. Je moet het zo zien, als je het ‘bij’ houdt heb je er het minste werk van. Alle onkruidsoorten houden van het eerste zonnetje van het jaar. Ze groeien gestaag het hele jaar door. Voorkom verspreiding van het onkruid door het snel te wieden. Vind je dit een vervelende klus? Er zijn tal van hoveniers in Nederland die deze klus maandelijks in je tuin kunnen verzorgen.

Zoek en vind een hovenier voor uw tuin!

Vijver

Ook in de vijver is er in het voorjaar al weer van alles te doen. Ook het onkruid, waterplanten en algen in de vijver komen uit hun winterslaap en gedijen tijdens de eerste voorjaarszon. Het voorjaar is de ideale tijd om de vijver en pompfilters schoon te maken. Haal afgestorven delen van de waterplanten af. En de vissen mogen vanaf 10 graden ook weer gevoerd worden.

TIP: Denk in het vroege voorjaar om de mogelijke nachten die vorstig kunnen zijn! 

Onthoud deze gezegdes: ‘April doet wat hij wil’ en ‘Maart roert zijn staart’. Het voorjaar kan verraderlijk zijn! Zo zijn er ineens een paar prachtige zonnige dagen, maar ook de nachtvorst kan er zomaar weer zijn. Let vooral in het begin van het voorjaar goed op de weersberichten voordat je met de snoeischaar aan de slag gaat.

Voorjaarsplanten

Haal de lege bloembakken weer uit de opslag om ze te vullen met mooie voorjaarsbloeiers. Deze voorjaarsbloeiers mogen zeker niet ontbreken in de tuin, borders en bloembakken.

 • Hortensia
 • Azalea
 • Magnolia
 • Lavendel
 • Leucothoe
 • Skimmia
 • Kattenkruid
 • Andromeda polifolia – Lavendelheide
 • Camellia’s
 • Callicarpa
 • Viburnum

Haal ook zeker voorjaarsbloemen zoals narcissen, blauwe druifjes en hyacinten in huis. Deze kun je na het bloeien in de tuin en borders planten. Zo heb je daar volgend jaar in de tuin ook nog plezier van!

Zoek per provincie

Drenthe Flevoland Fryslân Gelderland Groningen Limburg North Brabant NorthHolland Overijssel SouthHolland Utrecht Zeeland
Voorjaar in de tuin

Geniet in het voorjaar van de tuin!