Najaar in de tuin

Maak je tuin winterklaar!

Het najaar is een schitterende maand qua natuur. De herfstkleuren krijgen langzaam maar zeker de overhand, voordat de bladeren vallen kun je nog volop genieten van de tuin en van een bont pallet aan herfstkleuren, van groen tot geel, van rood tot bruin… Genieten voor wie ’t wil zien.

Najaar in de tuin

In de tuin kunnen we nu nog volop genieten van bloeiende planten en heesters in de meest fantastische kleuren. De herfstkrokus, Viburnum, diverse grassen, Sedum en herfstchrysanten hebben prachtige kleuren. Een aantal planten vallen op door hun blad, andere door de prachtige bloemen of siervruchten. Zo geven hulstsoorten, sierappels, sneeuwbes en kardinaalsmuts de tuin geweldig veel kleur in ’t najaar.

Maar….naast genieten is er ook van alles te doen in de tuin!

 

Zoek en vind een hovenier voor uw tuin

Tuintips;

Kuipplanten

De kuipplanten kunnen naar binnen, doe dit voordat het gaat vriezen. Check wel even of er geen slakken tussen blad of aarde zitten. Plaats de potten niet te donker en niet te warm en houdt de aarde lichtvochtig. Je kunt de plantenbakken en potten vullen met vrolijke winter bloeiers, zoals de winterviolen of Skimmia en Helleborus. Deze planten kunnen tegen lichte vorst en zorgen voor kleur op het terras. Ook herfstasters geven lang kleur in het najaar.

Vijver

Voor de winter zijn intrede doet, haal dan de vijverpomp uit de vijver of laat ‘m naar de bodem zakken aan een stukje draad. Haal zoveel mogelijk ingewaaid blad en afgestorven plantenresten uit de vijver, dat gaat namelijk maar rotten. Het beste kun je een luchtpompje in de vijver plaatsen. Dat houdt beweging in het water en houdt – als het vriest – een wakje open.

Snoeien

Snoei de rozen, laat flink wat ‘hout’ staan, zodat de hoofdaders kunnen invriezen. Die ingevroren stukken snoei je dan in het voorjaar af.

Verplanten

Ga de tuin alvast klaar maken voor de winter. Bomen en planten gaan ‘in rust’, waardoor je deze uitstekend kunt verplanten. De maand oktober is ook dé tijd voor nieuwe aanplant. Welke winterbloeiers je nu kunt aanschaffen? De tover-hazelaar, sierkers, Gaultheria de winter-jasmijn zijn mooie winterbloeiers voor tuin en balkon

Gazon

Maai de grasmat nog één keer voordat de winter toeslaat, zet de maaier wel 1 of 2 standjes hoger dan normaal. Daarna kun je de motormaaier een onderhoudsbeurt geven en op winterstalling plaatsen.

Extra tuintips;

TIP 1:

Voordat je de potten vult met aarde of turf breng noppenfolie aan tegen de binnenwand van de potten dan vriezen de potten ze niet stuk!

TIP 2:

Vul de potten eens met bloembollen, in lagen. De onderste laag: potgrond met b.v. krokussen, hyacinten of tulpen. Daarbovenop zet je een tweede (boven) laag potgrond met winterviolen, die bloeien van december tot eind februari, gevolgd door de bollen, die in de lente gaan bloeien.

TIP 3:

Schakel een hovenier bij jou in de buurt in! Hoveniers zijn vakbekwaam en kunnen je de allerbeste tips geven voor een mooie wintertuin / balkon.

Zoek per provincie

Drenthe Flevoland Fryslân Gelderland Groningen Limburg North Brabant NorthHolland Overijssel SouthHolland Utrecht Zeeland
najaar in de tuin

Geniet ook in het najaar van uw tuin!