Jubelton verdwijnt en NHG omhoog: dit verandert er in 2023 op het gebied van wonen en verduurzamen
Een nieuw jaar betekent nieuwe regels, subsidies en belastingen. En met een nieuw jaar voor de deur is het fijn om te weten wát er precies allemaal verandert.
De redactie van NU.nl heeft overzichtelijk op een rijtje gezet welke dingen er veranderen rondom wonen en verduurzamen. Wij vatten deze veranderingen hieronder voor je samen.

Veranderingen voor koopstarters

  • Zo gaat de grens voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) omhoog: van 355.000 euro in 2022 naar 405.000 euro. Neem je energiebesparende maatregelen in je nieuwe huis, dan stijgt de grens naar 429.000 euro.
  • De jubelton verdwijnt. Mensen tussen de achttien en veertig jaar mochten dit jaar nog belastingvrij 106.671 euro ontvangen. Volgend jaar is dit 27.231 euro.
  • De overdrachtsbelasting stijgt van 8 procent naar 10,4 procent. Dit geldt alleen voor beleggers. Starters onder de 35 jaar betalen geen overdrachtsbelasting (tot een bedrag van 440.000 euro), kopers boven de 35 procent betalen 2 procent. Die belastingverhoging moet ervoor zorgen dat starters en doorstromers makkelijker een betaalbare woning vinden.
  • Dat is ook het idee achter het voor 100 procent meetellen van het tweede inkomen voor het berekenen van je maximale hypotheek. In 2022 ging het nog om 90 procent. In de praktijk komt dat neer op een paar duizend euro extra leenruimte.
  • Over leenruimte gesproken: budgetinstituut NIBUD heeft de leennormen voor volgend jaar iets verhoogd. Daar profiteer je alleen van als je salaris meestijgt én de hypotheekrente niet nog hoger wordt.
  • Als je extra wil aflossen op je hypotheek – en boetevrij aflossen voor jou niet tot de opties behoort – is het raadzaam dat nog snel dit jaar te doen. Dat heeft te maken met de jaarlijkse afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Het maximale tarief voor aftrekposten zoals de hypotheekrente gaat omlaag naar het tarief van de eerste belastingschijf: 36,93 procent.

Verduurzamen en subsidies

  • Verduurzamen wordt aantrekkelijker, want de btw op zonnepanelen verdwijnt. Die staat nu nog op 21 procent. Zo hoeven mensen die zonnepanelen kopen de btw niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst.
  • Ook verandert er iets rond subsidies voor isolatie. Je kunt volgend jaar ook een overheidssubsidie aanvragen als je maar één maatregel neemt. Dat kon voorheen niet. Het gaat bijvoorbeeld om het isoleren van je vloer, glas, dak of spouwmuur. Je moet die maatregel dan wel na 1 april van dit jaar hebben genomen. Je krijgt voor 15 procent van de kosten aan subsidie vergoed. Neem je een tweede isolatiemaatregel, dan wordt het bedrag voor die eerste maatregel verhoogd naar 30 procent.
  • Je krijgt ook meer tijd voor je subsidieaanvraag. Woningeigenaren hebben volgend jaar twee jaar de tijd om zo’n aanvraag te doen. Let op: dit geldt alleen voor ingrepen die je na 1 januari 2022 hebt genomen.

Huurtoeslag en inkomensgrens

  • Ook gaat de huurtoeslag volgend jaar omhoog. In 2022 had je recht op die toeslag als je huur maximaal 763,47 euro is. In 2023 gaat het om 808,06 euro.
  • De inkomensgrens wordt ook iets hoger. Die gaat naar 33.748 euro, terwijl het in 2022 om 31.747 euro ging. Met een partner mag je in 2023 maximaal 67.496 euro verdienen. De eerste 5.432 euro van het inkomen van inwonende kinderen tot 23 jaar telt niet mee.
Voorjaar in je huis

Voorjaar in je huis

Met het voorjaar in de lucht is het de perfecte tijd om je interieur een opfrisser te geven. Je hoeft niet meteen je hele inrichting om te gooien; kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Eenvoudige aanpassingen voor een frisse look Het geven van een...

Warmte, stijl en duurzaamheid: Alles over kachels voor in huis

Warmte, stijl en duurzaamheid: Alles over kachels voor in huis

Wanneer de temperaturen beginnen te dalen en de dagen korter worden, is er niets zo gezellig als je huis opwarmen met een knusse kachel. Kachels zijn niet alleen een bron van warmte, maar ze kunnen ook een prachtige sfeer in huis creëren. In deze blogpost gaan we...

Tips voor waterbesparing in en rond het huis

Tips voor waterbesparing in en rond het huis

Waterbesparing is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor de planeet. Door deze eenvoudige tips voor je dagelijkse routine en enkele kleine investeringen, kun je aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van het waterverbruik. 

Kies voor isolatieglas

Kies voor isolatieglas

Kies voor isolatieglas: Een slimme investering voor uw huis Wanneer het aankomt op het verbeteren van uw huis, is het kiezen van het juiste type glas voor uw ramen een belangrijke beslissing. Isolatieglas, ook wel dubbel glas genaamd, biedt niet alleen comfort, maar...

Vloerverwarming razend populair: dit zijn de voor- en nadelen

Vloerverwarming razend populair: dit zijn de voor- en nadelen

In Nederland is het vaker koud dan warm, dus steeds meer mensen zijn op zoek naar duurzame manieren om hun woning te verwarmen. Vloerverwarming is een populaire optie, en kan zelfs flink wat voordelen hebben ten opzichte van traditionele radiatoren. Maar voordat je...

Wonen in een boerderij

Wonen in een boerderij

Wonen in een boerderij is een prachtige kans om te ontsnappen aan drukte van de stad en te genieten van de natuur.

Het belang van onderhoud

Het belang van onderhoud

Ontdek waarom regelmatig onderhoud essentieel is voor uw huis. Leer alles over binnen- en buitenshuis onderhoud, de kosten en seizoensgebonden onderhoudstips.

Warmtepompen

Warmtepompen

Warmtepompen: Een toekomstgerichte oplossing voor huishoudelijke verwarming en koeling In onze voortdurende zoektocht naar duurzame en milieuvriendelijke verwarmings- en koeloplossingen hebben warmtepompen zich snel ontwikkeld als een populair alternatief voor...

Egels in je Tuin

Egels in je Tuin

Zorg en geniet van egels in je tuin!  Egels zijn vooral schattige, stekelige vriendjes en een genot om in de tuin te hebben. Ze zijn niet alleen nuttige dieren die helpen bij het bestrijden van slakken en andere tuinplagen, maar ze zijn ook een belangrijk onderdeel...

Het is lente! Zo maak je je tuin klaar voor het voorjaar

Het is lente! Zo maak je je tuin klaar voor het voorjaar

Na de lange wintermaanden, waarin we vooral veel binnen zijn geweest en bij de warme kachel hebben gezeten, zijn we er weer aan toe. We willen graag weer naar buiten en hebben zin in het voorjaar! Ieder seizoen is er genoeg te doen in de tuin en zo ook in het...

Voorjaarsbloemen

Voorjaarsbloemen

De lente is de tijd van vernieuwing, en wat brengt beter het gevoel van een frisse start dan voorjaarsbloemen in de tuin? Juist, voorjaarsbloemen! Voorjaarsbloemen Voorjaarsbloemen worden vaak als mooi beschouwd om verschillende redenen en hebben niet alleen visuele...