Vleermuizen in je huis, wat kun je daar tegen doen.

Vleermuizen zijn fascinerende wezens die een belangrijke rol spelen in ons ecosysteem. Het is een beschermde diersoort, maar kan soms voor overlast zorgen wanneer de nachtelijke vliegers zich in huizen vestigen.

In deze blog lees je waarom huizen vleermuizen aantrekken, wat voor schade ze kunnen aanrichten, en welke stappen huiseigenaren kunnen nemen om met deze gevleugelde gasten om te gaan.

Waarom kiezen vleermuizen huizen?

Vleermuizen vestigen zich vaak in woningen om verschillende redenen:

  • Warmte en Beschutting: Huizen bieden beschutting tegen koude temperaturen en extreme weersomstandigheden. Ze zoeken vaak warmte in de isolatie of zolders.
  • Toegang tot Voedselbronnen: Woningen in de buurt van waterlichamen kunnen aantrekkelijk zijn vanwege de nabijheid van insecten, hun voornaamste voedselbron.
  • Veiligheid: Diertjes vestigen zich in huizen vanwege de veiligheid die deze bieden tegen natuurlijke roofdieren.

Schade door vleermuizen in je woning

Hoewel vleermuizen waardevolle dieren zijn, kunnen ze ook schade veroorzaken in woningen. Vleermuizen laten uitwerpselen en urine achter, wat kan leiden tot geurproblemen en schade aan isolatie en plafonds. De activiteit van vleermuizen kan ’s nachts storend zijn, vooral wanneer ze in grote aantallen aanwezig zijn.

Her is zeldzaam maar vleermuizen kunnen drager zijn van ziektes zoals rabiës, wat een gezondheidsrisico kan vormen voor mensen en huisdieren.

Blijf rustig!

Als je vermoedt dat vleermuizen zich in jouw huis hebben gevestigd, zijn hier enkele stappen die je kunt nemen:

  • Raak niet in paniek: Vleermuizen zijn meestal niet agressief en zullen mensen vermijden. Sluit nooit vleermuizen op of probeer ze te vangen.
  • Zoek professionele hulp: Neem contact op met een lokale professional in ongediertebestrijding of een gespecialiseerde vleermuisexpert. Ze kunnen de situatie beoordelen en passende maatregelen nemen.
  • Laat vleermuizen in vrede: Het is belangrijk om te onthouden dat vleermuizen beschermde dieren zijn. Het is illegaal om ze te verwonden of te doden zonder de juiste vergunningen.

Bescherm je woning tegen vleermuizen

Het beschermen van vleermuizen tijdens een verbouwing is van groot belang, aangezien vleermuizen beschermde diersoorten zijn. Begin met een inspectie. Voordat je met de verbouwing begint, is het essentieel om een grondige inspectie uit te voeren om te bepalen of vleermuizen zich al in het gebouw bevinden.

Dit kan worden gedaan door een professionele vleermuisexpert of een lokale dierenbeschermingsorganisatie.

Als er vleermuizen aanwezig zijn, moet je mogelijk vergunningen aanvragen om legaal te handelen. Dit kan variëren afhankelijk van je locatie en de soorten die aanwezig zijn. Als je eenmaal weet dat ze er zijn en welke soorten, kun je je bouw- of renovatieplannen aanpassen om rekening te houden met hun aanwezigheid. Dit kan inhouden dat je bepaalde gebieden tijdelijk met rust laat.

Zorg ervoor dat vleermuizen geen toegang hebben tot het bouwgebied. Sluit alle openingen, scheuren of gaten waarlangs ze naar binnen kunnen komen. Gebruik hiervoor geen giftige stoffen, omdat dit schadelijk voor ze kan zijn en bovendien mogelijk illegaal is.

Als de diertjes aanwezig zijn, overweeg dan om vleermuiskasten in de buurt te plaatsen voordat je de toegangspunten sluit. Dit biedt hen een alternatieve verblijfplaats tijdens de verbouwing.

Vleermuizen hebben verschillende seizoensgebonden gedragspatronen. Werk bij voorkeur aan de buitenkant van het broedseizoen wanneer ze minder actief zijn om hun jongen te verzorgen. Dit kan variëren afhankelijk van de soort en locatie, dus raadpleeg een expert voor advies.

Houd tijdens de verbouwing de toegangspunten in de gaten om te controleren of er geen diertjes terugkeren. Als ze dat doen, moet je mogelijk je werkzaamheden aanpassen.

Na de verbouwing: Nadat de verbouwing is voltooid, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze niet meer terug kunnen komen. Blijf toegangspunten afdichten en behoud de vleermuiskasten als alternatieve verblijfplaatsen.

Extra tip: Het is cruciaal om tijdens het hele proces samen te werken met specialisten en dierenbeschermingsorganisaties om ervoor te zorgen dat je de juiste stappen volgt en de wetten met betrekking tot beschermde diersoorten naleeft. Hun welzijn kan behouden blijven terwijl je je bouw- of renovatieplannen realiseert.

Belangrijke maatregelen

Preventie is de sleutel tot het vermijden van vleermuisproblemen:

  • Inspecteer uw huis: Doe regelmatig inspecties om mogelijke toegangspunten te vinden, zoals scheuren en gaten.
  • Afdichten van toegangspunten: Sluit alle openingen die diertjes kunnen gebruiken om binnen te komen. Gebruik daarbij geen giftige stoffen.
  • Vleermuiskasten: Overweeg het installeren van vleermuiskasten in uw tuin. Dit biedt hen een alternatieve verblijfplaats.

Kosten voor verwijdering en preventie

De kosten voor het verwijderen van vleermuizen en het nemen van preventieve maatregelen variëren sterk, afhankelijk van de ernst van het probleem en de locatie. Gemiddeld kunnen de kosten voor het inspecteren en afdichten van toegangspunten variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s.

Hoewel de kosten een overweging zijn, is het belangrijk om te onthouden dat het behoud van nachtelijke vliegers en naleving van de wetgeving inzake beschermde diersoorten van groot belang zijn.

Vleermuizen beschermde diersoort

Vleermuizen in huizen kunnen een uitdaging vormen voor huiseigenaren. Het inschakelen van professionele hulp en het nemen van preventieve maatregelen zijn de beste benaderingen om de diertjes op een humane en wettelijke manier te beheren. Samen kunnen we co-existeren met deze fascinerende nachtelijke vliegers terwijl we onze huizen beschermen.

Voorjaar in je huis

Voorjaar in je huis

Met het voorjaar in de lucht is het de perfecte tijd om je interieur een opfrisser te geven. Je hoeft niet meteen je hele inrichting om te gooien; kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Eenvoudige aanpassingen voor een frisse look Het geven van een...

Warmte, stijl en duurzaamheid: Alles over kachels voor in huis

Warmte, stijl en duurzaamheid: Alles over kachels voor in huis

Wanneer de temperaturen beginnen te dalen en de dagen korter worden, is er niets zo gezellig als je huis opwarmen met een knusse kachel. Kachels zijn niet alleen een bron van warmte, maar ze kunnen ook een prachtige sfeer in huis creëren. In deze blogpost gaan we...

Tips voor waterbesparing in en rond het huis

Tips voor waterbesparing in en rond het huis

Waterbesparing is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor de planeet. Door deze eenvoudige tips voor je dagelijkse routine en enkele kleine investeringen, kun je aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van het waterverbruik. 

Kies voor isolatieglas

Kies voor isolatieglas

Kies voor isolatieglas: Een slimme investering voor uw huis Wanneer het aankomt op het verbeteren van uw huis, is het kiezen van het juiste type glas voor uw ramen een belangrijke beslissing. Isolatieglas, ook wel dubbel glas genaamd, biedt niet alleen comfort, maar...

Vloerverwarming razend populair: dit zijn de voor- en nadelen

Vloerverwarming razend populair: dit zijn de voor- en nadelen

In Nederland is het vaker koud dan warm, dus steeds meer mensen zijn op zoek naar duurzame manieren om hun woning te verwarmen. Vloerverwarming is een populaire optie, en kan zelfs flink wat voordelen hebben ten opzichte van traditionele radiatoren. Maar voordat je...

Wonen in een boerderij

Wonen in een boerderij

Wonen in een boerderij is een prachtige kans om te ontsnappen aan drukte van de stad en te genieten van de natuur.

Het belang van onderhoud

Het belang van onderhoud

Ontdek waarom regelmatig onderhoud essentieel is voor uw huis. Leer alles over binnen- en buitenshuis onderhoud, de kosten en seizoensgebonden onderhoudstips.

Warmtepompen

Warmtepompen

Warmtepompen: Een toekomstgerichte oplossing voor huishoudelijke verwarming en koeling In onze voortdurende zoektocht naar duurzame en milieuvriendelijke verwarmings- en koeloplossingen hebben warmtepompen zich snel ontwikkeld als een populair alternatief voor...

Egels in je Tuin

Egels in je Tuin

Zorg en geniet van egels in je tuin!  Egels zijn vooral schattige, stekelige vriendjes en een genot om in de tuin te hebben. Ze zijn niet alleen nuttige dieren die helpen bij het bestrijden van slakken en andere tuinplagen, maar ze zijn ook een belangrijk onderdeel...

Het is lente! Zo maak je je tuin klaar voor het voorjaar

Het is lente! Zo maak je je tuin klaar voor het voorjaar

Na de lange wintermaanden, waarin we vooral veel binnen zijn geweest en bij de warme kachel hebben gezeten, zijn we er weer aan toe. We willen graag weer naar buiten en hebben zin in het voorjaar! Ieder seizoen is er genoeg te doen in de tuin en zo ook in het...

Voorjaarsbloemen

Voorjaarsbloemen

De lente is de tijd van vernieuwing, en wat brengt beter het gevoel van een frisse start dan voorjaarsbloemen in de tuin? Juist, voorjaarsbloemen! Voorjaarsbloemen Voorjaarsbloemen worden vaak als mooi beschouwd om verschillende redenen en hebben niet alleen visuele...