Vleermuizen in je huis, wat kun je daar tegen doen.

Vleermuizen zijn fascinerende wezens die een belangrijke rol spelen in ons ecosysteem. Het is een beschermde diersoort, maar kan soms voor overlast zorgen wanneer de nachtelijke vliegers zich in huizen vestigen.

In deze blog lees je waarom huizen vleermuizen aantrekken, wat voor schade ze kunnen aanrichten, en welke stappen huiseigenaren kunnen nemen om met deze gevleugelde gasten om te gaan.

Waarom kiezen vleermuizen huizen?

Vleermuizen vestigen zich vaak in woningen om verschillende redenen:

  • Warmte en Beschutting: Huizen bieden beschutting tegen koude temperaturen en extreme weersomstandigheden. Ze zoeken vaak warmte in de isolatie of zolders.
  • Toegang tot Voedselbronnen: Woningen in de buurt van waterlichamen kunnen aantrekkelijk zijn vanwege de nabijheid van insecten, hun voornaamste voedselbron.
  • Veiligheid: Diertjes vestigen zich in huizen vanwege de veiligheid die deze bieden tegen natuurlijke roofdieren.

Schade door vleermuizen in je woning

Hoewel vleermuizen waardevolle dieren zijn, kunnen ze ook schade veroorzaken in woningen. Vleermuizen laten uitwerpselen en urine achter, wat kan leiden tot geurproblemen en schade aan isolatie en plafonds. De activiteit van vleermuizen kan ’s nachts storend zijn, vooral wanneer ze in grote aantallen aanwezig zijn.

Her is zeldzaam maar vleermuizen kunnen drager zijn van ziektes zoals rabiës, wat een gezondheidsrisico kan vormen voor mensen en huisdieren.

Blijf rustig!

Als je vermoedt dat vleermuizen zich in jouw huis hebben gevestigd, zijn hier enkele stappen die je kunt nemen:

  • Raak niet in paniek: Vleermuizen zijn meestal niet agressief en zullen mensen vermijden. Sluit nooit vleermuizen op of probeer ze te vangen.
  • Zoek professionele hulp: Neem contact op met een lokale professional in ongediertebestrijding of een gespecialiseerde vleermuisexpert. Ze kunnen de situatie beoordelen en passende maatregelen nemen.
  • Laat vleermuizen in vrede: Het is belangrijk om te onthouden dat vleermuizen beschermde dieren zijn. Het is illegaal om ze te verwonden of te doden zonder de juiste vergunningen.

Bescherm je woning tegen vleermuizen

Het beschermen van vleermuizen tijdens een verbouwing is van groot belang, aangezien vleermuizen beschermde diersoorten zijn. Begin met een inspectie. Voordat je met de verbouwing begint, is het essentieel om een grondige inspectie uit te voeren om te bepalen of vleermuizen zich al in het gebouw bevinden.

Dit kan worden gedaan door een professionele vleermuisexpert of een lokale dierenbeschermingsorganisatie.

Als er vleermuizen aanwezig zijn, moet je mogelijk vergunningen aanvragen om legaal te handelen. Dit kan variëren afhankelijk van je locatie en de soorten die aanwezig zijn. Als je eenmaal weet dat ze er zijn en welke soorten, kun je je bouw- of renovatieplannen aanpassen om rekening te houden met hun aanwezigheid. Dit kan inhouden dat je bepaalde gebieden tijdelijk met rust laat.

Zorg ervoor dat vleermuizen geen toegang hebben tot het bouwgebied. Sluit alle openingen, scheuren of gaten waarlangs ze naar binnen kunnen komen. Gebruik hiervoor geen giftige stoffen, omdat dit schadelijk voor ze kan zijn en bovendien mogelijk illegaal is.

Als de diertjes aanwezig zijn, overweeg dan om vleermuiskasten in de buurt te plaatsen voordat je de toegangspunten sluit. Dit biedt hen een alternatieve verblijfplaats tijdens de verbouwing.

Vleermuizen hebben verschillende seizoensgebonden gedragspatronen. Werk bij voorkeur aan de buitenkant van het broedseizoen wanneer ze minder actief zijn om hun jongen te verzorgen. Dit kan variëren afhankelijk van de soort en locatie, dus raadpleeg een expert voor advies.

Houd tijdens de verbouwing de toegangspunten in de gaten om te controleren of er geen diertjes terugkeren. Als ze dat doen, moet je mogelijk je werkzaamheden aanpassen.

Na de verbouwing: Nadat de verbouwing is voltooid, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze niet meer terug kunnen komen. Blijf toegangspunten afdichten en behoud de vleermuiskasten als alternatieve verblijfplaatsen.

Extra tip: Het is cruciaal om tijdens het hele proces samen te werken met specialisten en dierenbeschermingsorganisaties om ervoor te zorgen dat je de juiste stappen volgt en de wetten met betrekking tot beschermde diersoorten naleeft. Hun welzijn kan behouden blijven terwijl je je bouw- of renovatieplannen realiseert.

Belangrijke maatregelen

Preventie is de sleutel tot het vermijden van vleermuisproblemen:

  • Inspecteer uw huis: Doe regelmatig inspecties om mogelijke toegangspunten te vinden, zoals scheuren en gaten.
  • Afdichten van toegangspunten: Sluit alle openingen die diertjes kunnen gebruiken om binnen te komen. Gebruik daarbij geen giftige stoffen.
  • Vleermuiskasten: Overweeg het installeren van vleermuiskasten in uw tuin. Dit biedt hen een alternatieve verblijfplaats.

Kosten voor verwijdering en preventie

De kosten voor het verwijderen van vleermuizen en het nemen van preventieve maatregelen variëren sterk, afhankelijk van de ernst van het probleem en de locatie. Gemiddeld kunnen de kosten voor het inspecteren en afdichten van toegangspunten variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s.

Hoewel de kosten een overweging zijn, is het belangrijk om te onthouden dat het behoud van nachtelijke vliegers en naleving van de wetgeving inzake beschermde diersoorten van groot belang zijn.

Vleermuizen beschermde diersoort

Vleermuizen in huizen kunnen een uitdaging vormen voor huiseigenaren. Het inschakelen van professionele hulp en het nemen van preventieve maatregelen zijn de beste benaderingen om de diertjes op een humane en wettelijke manier te beheren. Samen kunnen we co-existeren met deze fascinerende nachtelijke vliegers terwijl we onze huizen beschermen.

Warmte, stijl en duurzaamheid: Alles over kachels voor in huis

Warmte, stijl en duurzaamheid: Alles over kachels voor in huis

Wanneer de temperaturen beginnen te dalen en de dagen korter worden, is er niets zo gezellig als je huis opwarmen met een knusse kachel. Kachels zijn niet alleen een bron van warmte, maar ze kunnen ook een prachtige sfeer in huis creëren. In deze blogpost gaan we...

Creëer een warme en gezellige sfeer in huis in de winter

Creëer een warme en gezellige sfeer in huis in de winter

De wintermaanden kunnen soms koud en somber aanvoelen, laat je huis daarom een oase van gezelligheid zijn. Creëer een warme en gezellige sfeer in huis deze winter! Stijlvolle en comfortabele inrichting Een warme en gezellige sfeer begint met de juiste inrichting. Denk...

Verduurzamen: Vijf praktische tips voor een groenere toekomst

Verduurzamen: Vijf praktische tips voor een groenere toekomst

In een wereld waar milieubewustzijn steeds belangrijker wordt, is verduurzamen een cruciale stap geworden voor het creëren van een groenere en gezondere toekomst. Gelukkig zijn er talloze manieren waarop individuen hun impact op het milieu kunnen verminderen. Of je nu...

Elektrisch rijden, wel of geen laadpaal aanschaffen

Elektrisch rijden, wel of geen laadpaal aanschaffen

Heb je een elektrische auto of overweeg je hybride of volledig elektrisch te gaan rijden? Verdiep je dan ook in het wel of niet aanschaffen van een laadpaal. Er zijn veel facetten waar je rekening mee moet houden, waaronder; Ga je thuis een laadpaal aanschaffen, of...

Moodboard voor interieur en tuin

Moodboard voor interieur en tuin

Een moodboard voor interieur en tuin is een visueel hulpmiddel dat bestaat uit een collage van afbeeldingen, texturen, kleuren en andere elementen die samen een bepaalde sfeer of stemming uitdrukken. Voor liefhebbers van interieur en tuinieren zijn moodboards...

Je woning taxeren

Je woning taxeren

Woningtaxaties spelen een cruciale rol in de vastgoedwereld. Of je nu een koper, verkoper, hypotheekverstrekker of gewoon een eigenaar bent die nieuwsgierig is naar de waarde van je woning, een professionele woningtaxatie is van onschatbare waarde. Je woning taxeren...

De groene tuin: Een paradijs voor mens en natuur

De groene tuin: Een paradijs voor mens en natuur

In onze moderne wereld, waar beton en asfalt vaak de boventoon voeren, is de groene tuin een waar toevluchtsoord voor mens en natuur. Een groene tuin biedt niet alleen een prachtige esthetische waarde, maar het heeft ook talloze voordelen voor het milieu en de...

Natuurlijke tuinierstips

Natuurlijke tuinierstips

Natuurlijke tuinierstips: Hoe je je tuin kunt verbeteren zonder chemicaliën In de afgelopen jaren is de belangstelling voor natuurlijk tuinieren gestaag toegenomen. Steeds meer mensen willen hun tuinen inrichten op een manier die zowel goed is voor de natuur als voor...

De wintertuin

De wintertuin

De wintertuin: Ontdek de magie van de koude seizoenen. Wanneer de winter zijn intrede doet, denken velen dat de tuin in rust gaat. Maar integendeel, de wintertuin kan een betoverende plek zijn vol leven en schoonheid. Wat kun je doen in de winter? Genoeg! Zorg goed...