Verhuur je woning via Airbnb

Waar moet je aan denken?

Verhuur je woning via Airbnb

Ben je vaak op pad, ben je een gastvrij persoon en wil je (wereld)reizigers de kans geven in jouw woning te overnachten? Kies er dan voor om je woning of kamer te verhuren via Airbnb. Een makkelijke manier om (extra) geld te verdienen. Het is wel belangrijk om je aan de regels te houden. Waar moet je op letten bij het verhuren van jouw woning via Airbnb?

Allereerst is het van belang dat je huis van jezelf is. Woon je in een koopwoning? Dan staat het je vrij je huis via Airbnb te verhuren. Is dit niet het geval? Dan is het niet (altijd) toegestaan om Airbnb huurders te verwelkomen.
Heb je een huis met hypotheek of ben je aangesloten bij de Vereniging van Eigenaren? Vraag dan bij je hypotheekadviseur of de aansluitende partij naar de voorwaarden.

Woon je in een huurhuis? Overleg dan met de eigenaar of makelaar of het toegestaan is de woning aan Airbnb huurders te verhuren. Bij een sociale huurwoning is deze kans bijzonder klein, omdat de prijs van sociale huurwoningen bewust laag gehouden wordt om mensen met een lager inkomen de kans te bieden om een woning te krijgen. Illegale onderverhuur is verboden en de boetes kunnen hoog oplopen. Houd hier rekening mee en verhuur alleen bij schriftelijke toestemming van de eigenaar, makelaar of woningbouworganisatie.

Presentatie

Ik zet mijn huis op Airbnb! Wat nu? Presenteer je huis alsof je je huis bekijkt door de ogen van een potentiële huurder. Maak goede foto’s of laat foto’s maken door een professional, maar houd het realistisch. Fotografeer de/alle kamer(s) vanuit verschillende hoeken om een goed beeld te geven van de woning. Voor inspiratie kun je andermans advertenties bekijken. Houd persoonlijke en waardevolle spullen uit het zicht of berg ze op in een gesloten kast of andere kamer die niet verhuurd wordt.

Denk goed na over hoeveel gasten zijn toegestaan in jouw woning, welke ruimten gebruikt mogen worden, of je voorziet in basisvoorzieningen (handdoeken, beddengoed, zeep en wc-papier), gebruik van WiFi, schoonmaakartikelen, rook- en koolmonoxidemelder, blusapparaat en EHBO doos, keuken en benodigdheden, koelkast, wasmachine en eventueel een eigen ingang met een sleutelkastje. Je kunt dit allemaal aangeven bij het aanmaken van een advertentie op Airbnb. Bepaal tot slot het tarief. Houd hierbij rekening met schoonmaakkosten en/of kosten voor een extra huurder. Vind je het lastig een tarief te berekenen voor jouw woning? Vergelijk dan jouw woning met andere adverteerders en kies een realistisch nachttarief.
Zowel de huurder als de verhuurder betaald een servicefee aan Airbnb.

Bij het plaatsen van de advertentie kun je de beschikbaarheid opgeven van jouw woning. Ben je bijvoorbeeld in de zomermaanden op vakantie, dan kun je de dagen waarop je weg bent als beschikbaar opgeven. Je kunt er tevens voor kiezen om huurders direct een reservering te laten plaatsen of dat zij een reserveringsaanvraag moeten doen. Hierbij ontvang je als verhuurder een aanvraag van de potentiële huurder, waarna jij kunt bepalen of je de potentiële huurder accepteert. Bekijk het profiel van de aanvrager kritisch en let erop of zaken, zoals de naam en het telefoonnummer, zijn geverifieerd door Airbnb.
De aanvraag dient binnen 24 uur geaccepteerd (of geweigerd) te worden.

Voor aankomst van de huurder(s) zorg je er voor dat het huis netjes, schoon en representatief is. Je wilt je huurders natuurlijk een nette ervaring bezorgen en de eerste indruk telt altijd! Maak goede afspraken over het moment van aankomst en informeer – indien gewenst of gevraagd – over leuke tips in de omgeving. Geef je gasten tevens een goed en vertrouwd gevoel van privacy en thuis-komen. Je wilt toch dat je gasten zich op hun gemak voelen?

Zorg er voor en tijdens de verhuur voor dat je (digitaal) goed bereikbaar bent voor je huurders. Huurders kunnen via de berichtenbox van Airbnb vragen stellen.

Recensies

Na de verhuur kan zowel de huurder als de verhuurder een recensie schrijven. De recensie van de verhuurder over de huurder is voor de huurder pas zichtbaar als hij/zij/hun een recensie schrijven over de woning. De recensies van de huurders zijn te vinden op je advertentiepagina. Bij (veel) positieve recensies is de kans groot dat je woning nogmaals verhuurd wordt. De recensies van de verhuurders over de huurders zijn te vinden op het profiel van de huurder.

Belasting

Over de winst via Airbnb moet je inkomstenbelasting betalen. 70% van de huurinkomsten exclusief gemaakte kosten, zoals schoonmaakkosten, moeten worden opgegeven bij de Belastingdienst. Daarnaast moet je toeristenbelasting betalen aan de gemeente. Raadpleeg jouw gemeente over eventuele aanvullende voorwaarden voor het verhuren via Airbnb.

Stel jouw woning beschikbaar aan reizigers van over de hele wereld! En ontdek zelf hoe leuk Airbnb kan zijn!

Kijk op www.airbnb.nl voor meer informatie en het huidige aanbod in binnen- en buitenland.

Zoek per provincie

Drenthe Flevoland Fryslân Gelderland Groningen Limburg North Brabant NorthHolland Overijssel SouthHolland Utrecht Zeeland
Verhuur je woning via Airbnb
Verplichte verzekeringen
Verplichte verzekeringen

Schaf je Zonnepanelen aan? Dan bespaar je enorm op de energiekosten.