Een echte of een neppe kerstboom?

Welke boom kies jij dit jaar?

Welke boom kies jij dit jaar? Duurzaam of traditioneel?

It’s beginning to look a lot like Christmas… nog maar even en we mogen de kerstversiering weer uit de kast tevoorschijn halen, het huis decoreren en natuurlijk de kerstboom optuigen. Een heerlijke jaarlijks terugkerende traditie! Maar, kies je dit jaar voor een echte spar of dennenboom of koop je een kunstboom, een neppe kerstboom? Kies je voor de echte kerstsfeer met de geur van dennennaalden of maak je een bewuste keuze en haal je een kunstkerstboom in huis die misschien wel jaren meegaat?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een (echte) kerstboom?

Begin met je huis op te meten. Koop geen kerstboom die hoger is dan je plafond. Ga vervolgens op zoek naar een kerstboomverkoper bij jou in de buurt. Vaak heeft een verkoper verschillende kerstbomen in zijn aanbod. Kijk goed naar eventuele bruine naalden. Bruine naalden betekenen dat ze dood zijn en snel zullen uitvallen. Heb je jouw kerstboom gevonden? Laat de kerstboom inpakken in een speciaal daarvoor gemaakt net en zet hem in of op je auto. Zet de boom thuis eerst even in de schuur om een dagje te acclimatiseren. Dit voorkomt uitdroging vanwege de overgang van de koude buitenlucht naar de (door een open haard) verwarmde huiskamer. Versieren maar!

Vergeet de boom niet regelmatig water te geven!

Heb je een (grote) tuin? Koop dan een kerstboom met kluit en plaats de boom na de kerst (of na nieuwjaarsdag) in de tuin. Zorg ervoor dat de boom twee jaar staat, zodat je er na twee jaar opnieuw profijt van kunt hebben.

Voor- en nadelen van een kunstkerstboom

Een goede, neppe, kerstboom is tegenwoordig nauwelijks van echt te onderscheiden. Een goede kunstboom heeft stevige dikke naalden en bestaat uit losse takken die je één voor één uit moet vouwen. Een kunstboom kan oneindig lang mee gaan. Met een betaalbare kunstboom kun je zo een jaar of twintig vooruit. De boom is nagenoeg perfect van vorm en is na gebruik eenvoudig op te bergen.
Pas echter op met de aanschaf van een goedkope variant. Deze kan brandbaar materiaal bevatten en gaat op den duur minder lang mee dan je van tevoren misschien had gedacht. Goedkoop is duurkoop. Ook zul je met een kunstboom nooit de échte dennengeur ervaren, zoals je die ervaart bij de aanschaf van een echte Nordmann.

Wil je een milieubewuste keuze maken en een investering doen? Dan is een kwalitatieve kunstboom een goede keuze. Heb je iets minder te besteden, maar wil je wel graag een duurzame kunstboom aanschaffen, dan kun je ook een kunstboom tweedehands aanschaffen via bijvoorbeeld Marktplaats of de regionale kringloopwinkel.

Wil je geen gedoe met het uitpluizen van de kerstlampjes? Dan kun je tegenwoordig ook kunstkerstbomen kopen waarbij de lampjes vooraf al zijn geïnstalleerd. Dat scheelt een hoop frustratie.

Is een echte boom niet duurzaam?

Een duurzame kerstboom hoeft niet te betekenen dat je meteen over moet gaan op de aanschaf van een kunstboom. Je kunt ook kiezen voor LED-verlichting in plaats van gloeilampkaarsjes en zorg er altijd voor dat je kerstboom ’s nachts uitstaat. Ook het hergebruik de slingers, ballen en kerstversiering is een methode om milieuwinst te behalen. Bovendien zijn kunstkerstbomen met goede kwaliteit best prijzig en is het soms voordeliger om jaarlijks een echte boom van tussen de 20 en 50 euro per keer aan te schaffen. Denk aan het milieu én aan je portemonnee.

Haal sfeer in huis met een (kunst)kerstboom die bij jóu past! Weet jij al wat je kiest?

Zoek per provincie

Drenthe Flevoland Fryslân Gelderland Groningen Limburg North Brabant NorthHolland Overijssel SouthHolland Utrecht Zeeland
Een echte of een neppe kerstboom?
Verplichte verzekeringen

Schaf je Zonnepanelen aan? Dan bespaar je enorm op de energiekosten.