Wat kies jij: een echte of een neppe kerstboom?

It’s beginning to look a lot like Christmas… nog maar even en we mogen de kerstversiering weer uit de kast tevoorschijn halen, het huis decoreren en natuurlijk de kerstboom optuigen. Een heerlijke, jaarlijks terugkerende, traditie! Maar, kies je dit jaar voor een echte spar of dennenboom of koop je een kunstboom of een neppe kerstboom?

Kies je voor de echte kerstsfeer met de geur van dennennaalden of maak je een bewuste keuze en haal je een kunstkerstboom in huis die misschien wel jaren meegaat?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een (echte) kerstboom?

Begin met je huis op te meten. Koop geen kerstboom die hoger is dan je plafond. Ga vervolgens op zoek naar een kerstboomverkoper bij jou in de buurt. Vaak heeft een verkoper verschillende kerstbomen in zijn aanbod. Kijk goed naar eventuele bruine naalden. Bruine naalden betekenen dat ze dood zijn en snel zullen uitvallen. Heb je jouw kerstboom gevonden? Laat de kerstboom inpakken in een speciaal daarvoor gemaakt net en zet hem in of op je auto. Zet de boom thuis eerst even in de schuur om een dagje te acclimatiseren. Dit voorkomt uitdroging vanwege de overgang van de koude buitenlucht naar de (door een open haard) verwarmde huiskamer. Versieren maar!

Vergeet de boom niet regelmatig water te geven!

Heb je een (grote) tuin? Koop dan een kerstboom met kluit en plaats de boom na de kerst (of na nieuwjaarsdag) in de tuin. Zorg ervoor dat de boom twee jaar staat, zodat je er na twee jaar opnieuw profijt van kunt hebben.

Voor- en nadelen van een kunstkerstboom

Een goede, neppe kerstboom is tegenwoordig nauwelijks van echt te onderscheiden. Een goede kunstboom heeft stevige dikke naalden en bestaat uit losse takken die je één voor één uit moet vouwen. Een kunstboom kan oneindig lang mee gaan. Met een betaalbare kunstboom kun je zo een jaar of twintig vooruit. De boom is nagenoeg perfect van vorm en is na gebruik eenvoudig op te bergen.
Pas echter op met de aanschaf van een goedkope variant. Deze kan brandbaar materiaal bevatten en gaat op den duur minder lang mee dan je van tevoren misschien had gedacht. Goedkoop is duurkoop. Ook zul je met een kunstboom nooit de échte dennengeur ervaren, zoals je die ervaart bij de aanschaf van een echte Nordmann.

Wil je een milieubewuste keuze maken en een investering doen? Dan is een kwalitatieve kunstboom een goede keuze. Heb je iets minder te besteden, maar wil je wel graag een duurzame kunstboom aanschaffen, dan kun je ook een kunstboom tweedehands aanschaffen via bijvoorbeeld Marktplaats of de regionale kringloopwinkel.

Wil je geen gedoe met het uitpluizen van de kerstlampjes? Dan kun je tegenwoordig ook kunstkerstbomen kopen waarbij de lampjes vooraf al zijn geïnstalleerd. Dat scheelt een hoop frustratie.

Is een echte boom niet duurzaam?

Een duurzame kerstboom hoeft niet te betekenen dat je meteen over moet gaan op de aanschaf van een kunstboom. Je kunt ook kiezen voor LED-verlichting in plaats van gloeilampkaarsjes en zorg er altijd voor dat je kerstboom ’s nachts uitstaat. Ook het hergebruik van de slingers, ballen en kerstversiering is een methode om milieuwinst te behalen. Bovendien zijn kunstkerstbomen met goede kwaliteit best prijzig en is het soms voordeliger om jaarlijks een echte boom van tussen de 20 en 50 euro per keer aan te schaffen. Denk aan het milieu én aan je portemonnee.

Haal sfeer in huis met een (kunst)kerstboom die bij jóu past! Weet jij al wat je kiest?
Zonwering voor je Huis

Zonwering voor je Huis

Zonwering voor je huis: soorten, functies, voordelen, beste merken, en waarom een ervaren installateur belangrijk is voor optimale resultaten.

Voorjaar in je huis

Voorjaar in je huis

Met het voorjaar in de lucht is het de perfecte tijd om je interieur een opfrisser te geven. Je hoeft niet meteen je hele inrichting om te gooien; kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Eenvoudige aanpassingen voor een frisse look Het geven van een...

Airconditioning: Een goede investering of niet?

Airconditioning: Een goede investering of niet?

Met de toenemende zomerse temperaturen en het verlangen naar comfort in huis, vragen veel mensen zich af of het aanschaffen van een airconditioner een verstandige investering is. Wat zijn de verschillende voordelen en nadelen van airconditioning? Wat doet een airco...

Tips voor waterbesparing in en rond het huis

Tips voor waterbesparing in en rond het huis

Waterbesparing is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor de planeet. Door deze eenvoudige tips voor je dagelijkse routine en enkele kleine investeringen, kun je aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van het waterverbruik. 

Kies voor isolatieglas

Kies voor isolatieglas

Kies voor isolatieglas: Een slimme investering voor uw huis Wanneer het aankomt op het verbeteren van uw huis, is het kiezen van het juiste type glas voor uw ramen een belangrijke beslissing. Isolatieglas, ook wel dubbel glas genaamd, biedt niet alleen comfort, maar...

Wonen in een boerderij

Wonen in een boerderij

Wonen in een boerderij is een prachtige kans om te ontsnappen aan drukte van de stad en te genieten van de natuur.

Het belang van onderhoud

Het belang van onderhoud

Ontdek waarom regelmatig onderhoud essentieel is voor uw huis. Leer alles over binnen- en buitenshuis onderhoud, de kosten en seizoensgebonden onderhoudstips.

Warmtepompen

Warmtepompen

Warmtepompen: Een toekomstgerichte oplossing voor huishoudelijke verwarming en koeling In onze voortdurende zoektocht naar duurzame en milieuvriendelijke verwarmings- en koeloplossingen hebben warmtepompen zich snel ontwikkeld als een populair alternatief voor...

Buitenverblijf in je tuin

Buitenverblijf in je tuin

De tuin is niet langer alleen een plek voor bloemen en gras; het is een verlengstuk van je huis geworden. Met de juiste inrichting kan je tuin een oase van rust en ontspanning zijn, perfect voor elk seizoen. Een van de beste manieren om je tuin optimaal te benutten,...

Een zwembad in de tuin

Een zwembad in de tuin

Het idee van een eigen zwembad in de tuin spreekt tot de verbeelding van velen. Of je nu droomt van zomerse verkoeling, een plek voor familieplezier of een rustige plek om te ontspannen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Een zwembad in de tuin: Een oase van rust en...

Na regen de tuin onderhouden

Na regen de tuin onderhouden

Na een lange periode van regenval kan je tuin er misschien mooi groen uitzien, maar er zijn ook veel uitdagingen die gepaard gaan met overtollig water. Van slakken en ander ongedierte tot onkruid en verzadigde grond, het is belangrijk om te weten wat je moet doen en...