Goed weer zorgt voor toenemende ergernis aan buren

Mei 2024

Uit onderzoek van Rechtsbijstandverzekering.nl onder meer dan 5.000 Nederlanders blijkt dat steeds meer mensen zich ergeren aan hun buren.

Bijna 1 op de 4 Nederlanders ergert zich één keer per week aan hun buren. De resultaten laten ook zien dat het aantal vragen over burenruzies en aanvragen voor een rechtsbijstandverzekering met dekking voor burenruzies aanzienlijk is gestegen in de afgelopen maand. Dit was een periode waarin het weer aanzienlijk is verbeterd.

Ergernissen bij buren in Nederland

Rechtsbijstandverzekering.nl heeft een grootschalig onderzoek uitgevoerd om inzicht te krijgen in de frequentie en aard van ergernissen bij buren in Nederland. Uit de resultaten blijkt dat met de komst van beter weer, meer mensen naar buiten gaan en interactie hebben met hun buren. Dit leidt blijkbaar tot een toename van ergernissen en mogelijke conflicten.

“Het aantal vragen rondom burenruzies is de afgelopen maand met 20% gestegen,” zegt Kasper de Wijs, eigenaar van Rechtsbijstandverzekering.nl. “We zien een duidelijke trend waarbij mensen meer overlast ervaren door zaken zoals geluidsoverlast, parkeergeschillen en tuinonderhoud.”

Het onderzoek geeft ook inzicht in de belangrijkste redenen voor ergernissen bij hun buren. Geluidsoverlast is de grootste boosdoener, verantwoordelijk voor 35% van de meldingen. Parkeergedrag volgt met 25%, terwijl conflicten over tuinonderhoud 20% van de ruzies veroorzaken. Andere redenen zijn huisdieren (10%) en erfafscheidingen (10%).
Verschillen per provincie

Interessant genoeg blijkt uit het onderzoek dat de frequentie en aard van de burenruzies sterk regioafhankelijk zijn. In stedelijke gebieden worden vooral klachten over geluidsoverlast en parkeergedrag gemeld, terwijl in landelijke gebieden conflicten over erfafscheidingen en dieren vaker voorkomen.

Uit de analyse van de regionale gegevens blijkt ook dat het percentage van de mensen die zich ergert aan buren varieert per provincie. In Noord-Holland en Zuid-Holland is het percentage van de inwoners dat zich ergert aan buren het hoogste, met respectievelijk 36% en 37%. In Drenthe, Zeeland en Friesland is het percentage van inwoners dat zich ergert het laagst.

Bron: Rechtsbijstandverzekering

Voorjaar in je huis

Voorjaar in je huis

Met het voorjaar in de lucht is het de perfecte tijd om je interieur een opfrisser te geven. Je hoeft niet meteen je hele inrichting om te gooien; kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Eenvoudige aanpassingen voor een frisse look Het geven van een...

Warmte, stijl en duurzaamheid: Alles over kachels voor in huis

Warmte, stijl en duurzaamheid: Alles over kachels voor in huis

Wanneer de temperaturen beginnen te dalen en de dagen korter worden, is er niets zo gezellig als je huis opwarmen met een knusse kachel. Kachels zijn niet alleen een bron van warmte, maar ze kunnen ook een prachtige sfeer in huis creëren. In deze blogpost gaan we...

Wie isoleert, profiteert

Wie isoleert, profiteert

Profiteer van isolatie: bespaar op energiekosten, verhoog wooncomfort en verminder CO2-uitstoot met deze tips. Wie isoleert, profiteert.

Tips voor waterbesparing in en rond het huis

Tips voor waterbesparing in en rond het huis

Waterbesparing is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor de planeet. Door deze eenvoudige tips voor je dagelijkse routine en enkele kleine investeringen, kun je aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van het waterverbruik. 

Kies voor isolatieglas

Kies voor isolatieglas

Kies voor isolatieglas: Een slimme investering voor uw huis Wanneer het aankomt op het verbeteren van uw huis, is het kiezen van het juiste type glas voor uw ramen een belangrijke beslissing. Isolatieglas, ook wel dubbel glas genaamd, biedt niet alleen comfort, maar...

Wonen in een boerderij

Wonen in een boerderij

Wonen in een boerderij is een prachtige kans om te ontsnappen aan drukte van de stad en te genieten van de natuur.

Het belang van onderhoud

Het belang van onderhoud

Ontdek waarom regelmatig onderhoud essentieel is voor uw huis. Leer alles over binnen- en buitenshuis onderhoud, de kosten en seizoensgebonden onderhoudstips.

Warmtepompen

Warmtepompen

Warmtepompen: Een toekomstgerichte oplossing voor huishoudelijke verwarming en koeling In onze voortdurende zoektocht naar duurzame en milieuvriendelijke verwarmings- en koeloplossingen hebben warmtepompen zich snel ontwikkeld als een populair alternatief voor...

Wilde bloemen in je moestuin

Wilde bloemen in je moestuin

Het toevoegen van wilde bloemen aan je moestuin biedt talloze voordelen, zowel voor de gezondheid van je gewassen als voor het esthetische aspect van je tuin. Waarom wilde bloemen planten in je moestuin? Wilde bloemen spelen een cruciale rol in het bevorderen van...

Handige tips voor zomerplanten in de tuin

Handige tips voor zomerplanten in de tuin

In de zomermaanden kun je helemaal los gaan met je tuin. De zon straalt, je bent lekker buiten. Des te fijner is het als je tuin er ook fleurig uit ziet! Deze zomerplanten zijn geschikt voor je tuin, balkon en bloembakken. Je hebt keuze uit vaste, eenjarige of...