Beroepen in en om het huis

Beroepen in en om het huis: Werken met passie en vaardigheid.

Het werken in en om het huis kan een lonende carrière keuze zijn voor mensen die graag praktisch bezig zijn en hun handen graag uit de mouwen steken. Van het ontwerpen van prachtige tuinen tot het transformeren van interieurs, er zijn diverse beroepen beschikbaar.

Dit zijn enkele van de meest populaire beroepen:

 • Hoveniers zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen en groenvoorzieningen. Ze werken met planten, struiken, bomen en andere elementen om buitenruimtes te transformeren.
  Opleiding: Je kunt hoveniersopleidingen volgen bij tuinbouwscholen en groenopleidingen. Veel hoveniers beginnen als leerling om praktische ervaring op te doen.
 • Interieur stylisten zorgen ervoor dat de binnenruimtes er aantrekkelijk en functioneel uitzien. Ze selecteren meubels, kleuren, decoraties en indelingen die bij de persoonlijkheid en de behoeften van hun klanten passen.
  Opleiding: Er zijn diverse interieurontwerpopleidingen beschikbaar op verschillende niveaus. Je kunt kiezen voor een formele opleiding aan een designschool of zelfstudie via online cursussen.
 • Timmermannen werken met hout om verschillende projecten te realiseren, van het bouwen van meubels tot het renoveren van huizen. Ze zijn bedreven in het werken met handgereedschap en machines.
  Opleiding: Timmermannen volgen vaak een beroepsopleiding tot timmerman of volgen een stage bij een ervaren timmerman. Veel leren het vak ook via praktische ervaring.
 • Loodgieters zijn specialisten in het installeren en repareren van sanitair, verwarmingssystemen en leidingen in huizen en gebouwen.
  Opleiding: Je kunt een opleiding tot loodgieter volgen via technische scholen of beroepsopleidingen. Sommige loodgieters beginnen als leerling bij een erkend loodgietersbedrijf.
 • Elektriciens zijn experts in het installeren en onderhouden van elektrische systemen in huizen en gebouwen. Ze zorgen voor veilige elektrische verbindingen.
  Opleiding: Elektriciens volgen doorgaans een beroepsopleiding tot elektricien en werken onder toezicht van ervaren vakmensen.
 • Tegelzetters leggen tegelvloeren, wandtegels en mozaïeken in keukens, badkamers en andere ruimtes. Ze zorgen voor een nette en duurzame afwerking. Een stucadoor maakt een ander soort afwerking: een stuc.
 • Een baan als tekenaar in de bouw is een uitdagende en essentiële rol in de bouwindustrie. Tekenaars in de bouw spelen een cruciale rol bij het vertalen van architectonische ontwerpen en bouwplannen naar gedetailleerde technische tekeningen die door aannemers en bouwvakkers kunnen worden gebruikt voor de constructie. Hier zijn enkele aspecten van een baan als tekenaar in de bouw.
  Opleiding: Er zijn vakopleidingen beschikbaar voor tegelzetters, maar veel leren het vak via praktische ervaring en stages.

Opleidingsmogelijkheden en werkleren plekken

Als je geïnteresseerd bent in een van deze beroepen, zijn er verschillende manieren om de benodigde vaardigheden te verwerven. Veel beroepsscholen bieden specifieke opleidingen aan voor hoveniers, timmermannen, loodgieters en elektriciens.

In Nederland kun je als leerling aan de slag bij een ervaren vakman. Dit stelt je in staat om praktijkervaring op te doen terwijl je wordt opgeleid. Voor beroepen zoals interieur styling kun je online cursussen volgen en zelfstudie gebruiken om je vaardigheden te ontwikkelen.

Als je al over een bepaalde vaardigheid beschikt dan kun je overwegen om samen te werken met ervaren professionals om meer te leren en praktische ervaring op te doen.

Werken in en om het huis biedt een scala aan boeiende carrièremogelijkheden voor mensen die graag met hun handen werken en hun creativiteit willen uiten. Of je nu kiest voor tuinieren, interieurontwerp, timmerwerk of een ander vakgebied, er zijn opleidingen en leermogelijkheden beschikbaar om je te helpen slagen.

Door te leren en te werken, kun je je passie volgen en een bevredigende carrière opbouwen in het creëren en verbeteren van huizen en buitenruimtes.

Lees meer over MBO opleidingen

Voorjaar in je huis

Voorjaar in je huis

Met het voorjaar in de lucht is het de perfecte tijd om je interieur een opfrisser te geven. Je hoeft niet meteen je hele inrichting om te gooien; kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Eenvoudige aanpassingen voor een frisse look Het geven van een...

Warmte, stijl en duurzaamheid: Alles over kachels voor in huis

Warmte, stijl en duurzaamheid: Alles over kachels voor in huis

Wanneer de temperaturen beginnen te dalen en de dagen korter worden, is er niets zo gezellig als je huis opwarmen met een knusse kachel. Kachels zijn niet alleen een bron van warmte, maar ze kunnen ook een prachtige sfeer in huis creëren. In deze blogpost gaan we...

Tips voor waterbesparing in en rond het huis

Tips voor waterbesparing in en rond het huis

Waterbesparing is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor de planeet. Door deze eenvoudige tips voor je dagelijkse routine en enkele kleine investeringen, kun je aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van het waterverbruik. 

Kies voor isolatieglas

Kies voor isolatieglas

Kies voor isolatieglas: Een slimme investering voor uw huis Wanneer het aankomt op het verbeteren van uw huis, is het kiezen van het juiste type glas voor uw ramen een belangrijke beslissing. Isolatieglas, ook wel dubbel glas genaamd, biedt niet alleen comfort, maar...

Vloerverwarming razend populair: dit zijn de voor- en nadelen

Vloerverwarming razend populair: dit zijn de voor- en nadelen

In Nederland is het vaker koud dan warm, dus steeds meer mensen zijn op zoek naar duurzame manieren om hun woning te verwarmen. Vloerverwarming is een populaire optie, en kan zelfs flink wat voordelen hebben ten opzichte van traditionele radiatoren. Maar voordat je...

Wonen in een boerderij

Wonen in een boerderij

Wonen in een boerderij is een prachtige kans om te ontsnappen aan drukte van de stad en te genieten van de natuur.

Het belang van onderhoud

Het belang van onderhoud

Ontdek waarom regelmatig onderhoud essentieel is voor uw huis. Leer alles over binnen- en buitenshuis onderhoud, de kosten en seizoensgebonden onderhoudstips.

Warmtepompen

Warmtepompen

Warmtepompen: Een toekomstgerichte oplossing voor huishoudelijke verwarming en koeling In onze voortdurende zoektocht naar duurzame en milieuvriendelijke verwarmings- en koeloplossingen hebben warmtepompen zich snel ontwikkeld als een populair alternatief voor...

Egels in je Tuin

Egels in je Tuin

Zorg en geniet van egels in je tuin!  Egels zijn vooral schattige, stekelige vriendjes en een genot om in de tuin te hebben. Ze zijn niet alleen nuttige dieren die helpen bij het bestrijden van slakken en andere tuinplagen, maar ze zijn ook een belangrijk onderdeel...

Het is lente! Zo maak je je tuin klaar voor het voorjaar

Het is lente! Zo maak je je tuin klaar voor het voorjaar

Na de lange wintermaanden, waarin we vooral veel binnen zijn geweest en bij de warme kachel hebben gezeten, zijn we er weer aan toe. We willen graag weer naar buiten en hebben zin in het voorjaar! Ieder seizoen is er genoeg te doen in de tuin en zo ook in het...

Voorjaarsbloemen

Voorjaarsbloemen

De lente is de tijd van vernieuwing, en wat brengt beter het gevoel van een frisse start dan voorjaarsbloemen in de tuin? Juist, voorjaarsbloemen! Voorjaarsbloemen Voorjaarsbloemen worden vaak als mooi beschouwd om verschillende redenen en hebben niet alleen visuele...